Η Βόρειος Κορέα παρέδωσε λογισμικό στο Ιράν σχετικό με πυρηνικά όπλα



Αύγουστος 24, 2011.

Η Βόρειος Κορέα παρέδωσε λογισμικό στο Ιράν το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων, αναφέρεται  σε άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα,  Τετάρτη, στην "Sueddeutsche Zeitung".

Επιπλέον, οι επιστήμονες από την Βόρειο Κορέα μετέβησαν στο Ιράν τον περασμένο Φεβρουάριο για να εκπαιδεύσουν σε είκοσι Ιρανούς υπαλλήλους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τη λειτουργία του προγράμματος προσομοίωσης για τη ροή των νετρονίων, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές δυτικών μυστικών υπηρεσιών.


Ο υπολογισμός της ροής νετρονίων σε ραδιενεργά υλικά, επέτρεψε στους επιστήμονες να καθορίσουν πότε μπορεί να υπάρξει αλυσιδωτή αντίδραση για τον σχεδιασμό πυρηνικών αντιδραστήρων και τη  δημιουργία πυρηνικών όπλων.

Η Δύση υποψιάζεται ότι η Βόρειος Κορέα βοήθησε το Ιράν να αναπτύξει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η Τεχεράνη έχει καταβάλει στην Βόρειο Κορέα 100 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ το κόστος του αναφερόμενου  λογισμικού και την κατάρτιση που παρέχει αυτό το έτος.

Το Ιράν έχει εξουσιοδοτήσει τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής ενέργειας (ΔΟΑΕ), Herman Nakert, να κάνει την πρώτη επιθεώρηση των ιρανικών εγκαταστάσεων βαρέως  ύδατος και να επισκεφθεί τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, στις οποίες αναπτύχθηκαν προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ένας ανώτερος διπλωμάτης, ενήμερος  για την επίσκεψη του Herman Nakert, δήλωσε ότι το Ιράν, επιδεικνύει διαφάνεια μετά από μακροχρόνια περίοδο απόρριψης των αιτήσεων του Οργανισμού, για επιθεώρηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων του.

--
Πηγή: ΒΤΑ