Αλβανία: Οι απεργοί ανθρακωρύχοι ζητούν τη βοήθεια του αμερικανού πρέσβη



Η απεργία πείνας των ανθρακωρύχων της Bulqiza ξεπέρασε σήμερα την 21η ημέρα και η κατάσταση παραμένει ίδια, δίχως να σημειωθεί κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη για την απεμπλοκή της κατάστασης.


Οι ανθρακωρύχοι αντιμέτωποι με την αδιαφορία των κρατικών υπηρεσιών στράφηκαν για βοήθεια προς τον αμερικανό πρέσβη στα Τίρανα,  Αλεξάντερ Αρβίζου. Ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας των ανθρακωρύχων  Κόλ Νικολλάι σε μια δημόσια δήλωσή του ζήτησε από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Τίρανα, ως φίλος των Αλβανών να πάει από κοντά να δει την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι ανθρακωρύχοι κάθε μέρα.

«Καλούμε δημόσια τον Πρέσβη Αρβίζου, ως φίλο των Αλβανών, να έρθει να δει από κοντά την πραγματικότητα», είπε ο Νικολλάι. Έχουν περάσει, ήδη, 42 ημέρες κινητοποιήσεων και 14 ανθρακωρύχοι βρίσκονται απεργία πείνας εδώ και 22 ημέρες των οποίων η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Τα περιφερειακά νοσοκομεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία τους, αφού τα σώματά τους βρίσκονται, ήδη, σε παραλυσία».

Τις αποτυχημένες διαδοχικές συναντήσεις μεταξύ της αυστριακής εταιρίας ACR και των ανθρακωρύχων  ακολούθησε μια θανάσιμη σιωπή για 700 ανθρακωρύχους του ορυχείου στη Bulqiza από το οποίο ζουν περισσότεροι από 3.500 άτομα με τις οικογένειές τους.

Σήμερα Δευτέρα (χθες) έπρεπε η εταιρία να καταβάλει τους μισθούς τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς από τους οποίους λαμβάνουν οι εργαζόμενοι την αμοιβή τους. Η εταιρεία, ωστόσο, δεν προτίθεται να καταβάλει τους μισθούς αυτούς, αφού απέχουν από την εργασία τους και η κατάσταση που δημιουργείται  θα αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις στην πόλη των ανθρακωρύχων.


--
Πηγή: Mapo online