Τουρκία: Διατάχθηκε η σύλληψη επτά στρατηγών



Αύγουστος 8, 2011.

Το αρμόδιο δικαστήριο της Τουρκίας διέταξε τη σύλληψη επτά στρατηγών και ναυάρχων, ύποπτων για συμμετοχή σε σχέδιο πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.

Σποραδικές αναφορές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης για τον κατάλογο των υπόπτων, παρουσιάζουν αρκετούς ανώτερους αξιωματικούς, που κατείχαν θέσεις διοικητών. Μεταξύ αυτών και ο πρώην διοικητής του Στρατού, στρατηγός Χασάν Ιγκσίζ.


Ωστόσο, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το αν οι ύποπτοι στρατηγοί τέθηκαν υπό κράτηση. Η σημερινή διαταγή αποτελεί συνέχεια της έρευνας που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα  με 22 ανώτερους  αξιωματικούς, οι οποίοι είχαν σχεδιάσει να δημιουργήσουν ιστοσελίδα προκειμένου να ξεκινήσουν αντικυβερνητική προπαγάνδα. 

Ενώ τη στιγμή αυτή  τεταμένες είναι οι σχέσεις του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το Στρατό.

Συλλήψεις  απόστρατων στρατηγών είχανε γίνει και πριν από δύο χρόνια οι οποίοι ήταν ύποπτοι  για συνεργασία τους σε πραξικόπημα που είχε σχεδιαστεί για το 2003 κατά της  φιλομουσουλμανικής κυβέρνησης.

Ο Στρατός έχει αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θέλει με τον τρόπο αυτόν να περιορίσει τη στρατιωτική παρουσία, η οποία είναι παραδοσιακά προστάτης του κοσμικού κράτους.

Τα πρόσφατα γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι οι σχέσεις μεταξύ του στρατού και του πρωθυπουργού Ερντογάν έχουν οξυνθεί.

 Τον περασμένο μήνα, τέσσερις κορυφαίοι στρατηγοί, συμπεριλαμβανομένου του Επιτελάρχη, παραιτήθηκαν επειδή η κυβέρνηση εμπόδισε την προαγωγή αρκετών αξιωματικών που βρίσκονταν σε καθεστώς έρευνας, ενώ δεν τους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες.

--
Πηγή: Sitel