Κοσσυφοπέδιο: Απέτυχε η συνάντηση των Σέρβων στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο



Αύγουστος 9, 2011.

Τα μπλόκα στα σημεία διέλευσης των συνόρων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο θα παραμείνουν επ’ αόριστον- μετά τη αποτυχία της συνάντησης των εκπροσώπων των τεσσάρων δήμων στο σερβικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου,  κυρίως λόγω της εμμονής του δημάρχου του Zubin Potok ( ο οποίος είναι και εκπρόσωπος του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος) και της αντίθεσής του στη συμφωνία του Βελιγραδίου και της KFOR.


Υπενθυμίζεται ότι η  προσωρινή συμφωνία που υπεγράφη για την Σερβία και την KFOR προβλέπει το άνοιγμα των οδών, τις οποίες θα επιβλέπουν οι ειδικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, καθώς στο διάστημα που ακολουθεί προβλέπεται συνάντηση Βελιγραδίου – Πρίστινας.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε μεταβαίνει στο Κοσσυφοπέδιο  και είναι ο πρώτος  υπουργός της ΕΕ που επισκέπτεται την περιοχή μετά το ξέσπασμα των ταραχών.

Ο Βεστερβέλε θα έχει συνομιλίες με Κοσοβάρους αξιωματούχους  συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι και του διοικητή της KFOR Έρχαρντ Μπούλερ. Στη συνέχεια ο γερμανός πολιτικός θα μεταβεί στην Κροατία και κατόπιν στο Λονδίνο για να συζητήσει με τον βρετανό ομόλογό του για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο ώστε να δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα στο βόρειο τμήμα του, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι.

Όπως αναφέρθηκε, σήμερα, την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στο Βελιγράδι και η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκερ.


--
Πηγές: Alsat TV, Канал 5, Bota sot