Σερβία: Έκπληξη και κατήφεια με τις θέσεις της Μέρκελ



Αύγουστος 25, 2011.

Βελιγράδι.

Το Βελιγράδι εξεπλάγη από την επιμονή της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ότι η Σερβία πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Κοσσυφοπέδιο, ως προϋπόθεση για να αποτελέσει υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κυβερνητικοί  κύκλοι χαρακτηρίζουν ως απαράδεκτη αυτήν την θέση, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.


Οι φόβοι του Βελιγραδίου, όταν η Σερβία αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου το 2008, ότι ο όρος της αναγνώρισης θα έμπαινε ως προϋπόθεση για την ένταξή της στην ευρωπαϊκή ένωση, επαληθεύτηκαν.

Οι υποσχέσεις της Ευρώπης προς την Σερβία με τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς και του Γκόραν Χάτζιτς, αυτό το έτος, είχαν δώσει στην Σερβία την εικόνα ότι είχε κάνει αρκετά για να αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ. Ήταν τόσο αισιόδοξα τα πράγματα που έλπιζε να  λάβει ημερομηνία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

 Οι δύο τελευταίοι ήταν οι τελευταίοι φυγόδικοι που καταζητούνταν από τη Χάγη.

Το Βελιγράδι είναι τώρα, ιδιαίτερα δυσαρεστημένο από το αίτημα της Μέρκελ να εγκαταλείψει τις παράλληλες διοικητικές δομές που διατηρούνται κυρίως στον  σερβικό πληθυσμό του βορείου Κοσσυφοπεδίου, όπως είναι τα ταχυδρομεία, τα σχολεία και η τοπική αυτοδιοίκηση.
--
Πηγή: Агенция "Фокус"