Σκόπια: Αδυναμία Ελέγχου των Μυστικών Υπηρεσιών



Αύγουστος 23, 2011.

Σκόπια.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή δεν έχει ούτε το ανθρώπινο  δυναμικό ούτε την τεχνολογική δυνατότητα, να ελέγξει τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, επιπρόσθετα ο έλεγχος των υπηρεσιών αυτών δεν μπορεί να ελεγχθεί από τον δημόσιο κατήγορο, από το δικαστή ή το συνήγορο του πολίτη, πιστεύει ο καθηγητής  Πανεπιστημίου  Γκόρντον Καλαϊντζίεφ.


Η έλλειψη πολιτικής βούλησης για προσδιορισμό των πιστοποιητικών ασφαλείας και η έλλειψη συγκεκριμένων νομικών ρυθμίσεων, είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους στην πΓΔΜ δεν μπορεί να γίνει  ένας πραγματικός πολιτικός έλεγχος των μυστικών υπηρεσιών.

Οι εμπειρογνώμονες και οι πρώην πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών  που έχουν αρμοδιότητα στις εργασίες της Ασφάλειας και της Αντικατατασκοπείας (УБК) και της Υπηρεσίας Πληροφοριών (AP) πιστεύουν ότι το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη της επιθυμίας της ‘УБК’ και ‘AP’ να παράσχουν πραγματική υποχρέωση λογοδοσίας για το έργο τους και, στην ουσία, αυτό το κοινοβουλευτικό σχήμα  δεν μπορεί να ολοκληρώσει το έργο του.

Ο εν ενεργεία πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου των Μυστικών Υπηρεσιών, Γκόραν Μίντσεφ, εξηγεί ότι υπάρχουν περισσότεροι τρόποι για να καθυστερήσει το έργο τους ή ακόμη και να εμποδιστεί.

«Για παράδειγμα, πρόσθεσε, όταν τα θεσμικά όργανα υποβάλλουν ετήσιες εκθέσεις για τις εργασίες στις οποίες έχουν προβεί - μετά από μήνες καθυστέρησης-   η Επιτροπή αδυνατεί να εξακριβώσει τι ακριβώς έγινε αφού δεν της επιτρέπεται να έχει πρόσβαση σε εμπιστευτικά έγγραφα.

»Μια τέτοια έκθεση μπορεί να υποβληθεί μετά από αρκετούς μήνες. Στην προηγούμενη Επιτροπή για τις υποκλοπές των επικοινωνιών, η  σχετική έκθεση έγινε με καθυστέρηση ενός χρόνου. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι οι βουλευτές της κυβέρνησης, πολύ συχνά, στις επιτροπές αυτές, επιβραδύνουν  τη διενέργεια ελέγχου», εξήγησε ο Μίντσεφ.

Κακή εμπειρία στην προσπάθεια της ενίσχυσης του ελέγχου του έργου των μυστικών υπηρεσιών, έχει ο πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Εσάντ Ράντιτς, ο οποίος εντοπίζει το κυρίως πρόβλημα στην έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Θα προσθέσει, μάλιστα, ο  Ράντιτς, ότι το πολιτικό κατεστημένο, ανάλογα με την κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση, αντιδρά διαφορετικά σε αυτό το θέμα, διαφορετικά όταν βρίσκεται στην κυβέρνηση, από τη θέση που είχε όταν ήταν αντιπολίτευση που τότε επικρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς  για έλλειψη διαφάνειας και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

--
Πηγή: Дневник