«Η απογραφή στις γειτονικές χώρες έφαγε τους Σλαβομακεδόνες»




Αύγουστος 16, 2011.

Οι 250.000 Σλαβομακεδόνες της Βουλγαρίας, που λέγαμε κάποτε, στην απογραφή του 2001 έγιναν 5.071 άτομα και στην τελευταία απογραφή του 2011 καταγράφηκαν περίπου 1600 Σλαβομακεδόνες.

Η επόμενη απογραφή θα έχει αρνητικό σχόλιο όπως λένε ειρωνικά τα μέλη του σλαβικού κόμματος της Βουλγαρίας, «ΟΜΟ Ίλιντεν Πιρίν».


Τα μέλη της σλαβικής εθνικής μειονότητας στις γειτονικές χώρες, από χρόνο σε χρόνο, από απογραφή σε απογραφή, μειώνονται όπως δείχνουν οι στατιστικές.

Με την εθνοτική διαίρεση  της Μακεδονίας το 1913, πάνω από δύο εκατομμύρια Σλάβοι, έμειναν έξω από το έδαφος της σημερινής  πΓΔΜ, σήμερα σχεδόν όλοι αυτοί διαγράφονται  χρησιμοποιώντας τη γομολάστιχα της απογραφής.

Το πρόσφατο πρόβλημα που ανέκυψε στην Αλβανία, κατά την οποία οι Σλάβοι απειλούν να μποϋκοτάρουν την απογραφή, διότι η νομική λύση προβλέπει πρόστιμο 1.000 δολαρίων σε κάποιον που θα δώσει ψευδή στοιχεία για την καταγωγή και τη γλώσσα και αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα πως οι Σλαβικής καταγωγής θα παρουσιαστούν στην αλβανική απογραφή ως μικρή μειονότητα.

Η κατάσταση στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία είναι αποτέλεσμα της βίαιης αφομοίωσης που ακολουθεί η πολιτική τους.

Μετά τα αποτελέσματα της απογραφής που πραγματοποιήθηκε στη Βουλγαρία το Φεβρουάριο, καταγράφηκαν μόνο 1654 Σλάβοι  και σημειώνεται ότι οι 1.000 από αυτούς έχουν διαβατήριο της FYROM. Η οργάνωση ΟΜΟ ανέφερε ότι η απογραφή απεικονίζει την τεράστια κλίμακα χειραγώγησης.

«Μας διαγράφουν με μια γομολάστιχα»

«Με απάτη και με πράξεις χειραγώγησης το κράτος για ακόμη μια φορά απέδειξε την πρακτική των διακρίσεων κατά των μειονοτήτων και του δικαιώματός των στην αυτοδιάθεση» αναφέρει μια δήλωση του ΟΜΟ Ίλιντεν Πιρίν, της Βουλγαρίας.

Στην Ελλάδα…

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στο λεγόμενο λίκνο της δημοκρατίας και των παλαιών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Ελλάδα.

Ο Πάβλε Βοσκόπουλος- Φιλίποφ, μέλος της ηγεσίας του κόμματος που εκπροσωπεί τους Σλάβους των Σκοπίων στην Ελλάδα, εξήγησε ότι η απογραφή στους  καταλόγους δεν συμπεριλάμβανε ερωτήσεις για τα ιστορικά στοιχεία της γλώσσας, της εθνικότητας ή του πολιτισμού. Η Ελλάδα δεν επικεντρώθηκε στην πολυμορφία και εμφάνισε μόνο γενικές ερωτήσεις.

Οι Σλάβοι ακτιβιστές  στην Ελλάδα (σ.σ. που αυτοαποκαλούνται ‘Μακεδόνες’) , συμπεριλαμβανομένων του κόμματος των Σλάβων της Μακεδονίας «Ουράνιο Τόξο» τα τελευταία χρόνια ζήτησε επανειλημμένα  από το ελληνικό υπουργείο αρμόδιο για την απογραφή να γίνει αυτή σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα που περιλαμβάνεται η γλώσσα και η εθνικότητα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έλαβε καμία απάντηση.

«Οι επίσημες γραπτές αιτήσεις που αποστέλλονται στον ΟΑΣΕ, τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, προτείνουν προς τις ελληνικές αρχές να βελτιώσουν τη δημοκρατία και να επιτρέψουν στους πολίτες να εκφράσουν το πώς αισθάνονται. Η τελευταία απογραφή κατά την οποία αναφέρονταν η σλαβομακεδονική γλώσσα ήταν  το 1920, αλλά ποτέ δεν δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της απογραφής αυτής», θα πει ο Βοσκόπουλος- Φιλίποφ.

Η Αλβανία προετοιμάζεται για την απογραφή που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, αλλά  η κατάσταση βρίσκεται σε σημείο βρασμού  και υπάρχουν  αρκετές ενστάσεις για τις οποίες οι κοινότητες των μειονοτήτων  δήλωσαν ότι θα  μποϋκοτάρουν την απογραφή.

Τα Τίρανα πέρασαν έναν νόμο που επιτρέπει στους πολίτες να εκφράσουν για τον εαυτό τους την εθνοτική καταγωγή και γλώσσα τους, αλλά θεωρείται απίθανο αν οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να συμπληρώσουν αυτήν την κατηγορία.

Το πρόβλημα είναι ότι ο νόμος προβλέπει πρόστιμο χιλίων δολαρίων για ψευδή δήλωση στοιχείων. Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των Σλάβων  και των άλλων μειονοτήτων δεν έχουν αποδεικτικά στοιχεία για την καταγωγή τους, διατρέχουν τον κίνδυνο του υψηλού προστίμου.

«Εάν στην  απογραφή  του Οκτωβρίου, εφαρμοστεί ο τελευταίος νόμος, είναι σαφές ότι θα φανεί η Αλβανία με μειονότητες περί το 3 έως 4 τοις εκατό του πληθυσμού, το οποίο δεν είναι αλήθεια», ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι των μη κυβερνητικών οργανώσεων στη χώρα αυτή.

Σλάβοι με ελληνικά διαβατήρια

Αν και ακούγεται παράδοξο το γεγονός ότι ο αριθμός των Σλάβων της πΓΔΜ  στα Βαλκάνια  μειώνεται δραστικά, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη στη διασπορά.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις οι πληθυσμιακές ομάδες που ζουν έξω από την πΓΔΜ, (Αμερική, Ευρώπη και Αυστραλία),  δεν αντικατοπτρίζει  την πραγματική κατάσταση, (είναι δηλαδή πάρα πολύ μικρές πληθυσμιακά).

Και αυτό γίνεται γιατί ορισμένοι κατάγονται από  το τμήμα της «Μακεδονίας του Αιγαίου» και φαίνονται ότι είναι από την Ελλάδα.

«Νομίζω ότι τα αντικειμενικά προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν. Υπάρχει και ο φόβος και  για οικογενειακούς λόγους επηρεάζονται και δεν απογράφονται στο εξωτερικό», λέει ο διευθυντής του οργανισμού Μετανάστευσης,  Βασίλ Ναουμόφσκι.

Από 2 έως 3 εκατομμύρια είναι η Σλάβοι στα Βαλκάνια (…)

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι οποίες δημοσιεύθηκαν από το Σκοπιανό Υπουργείο Εξωτερικών, στις χώρες των Βαλκανίων, ζουν πάνω από δύο εκατομμύρια Σλάβοι της Μακεδονίας, ενώ το ποσοστό το ανεβάζουν οι σλαβικές οργανώσεις στα περίπου 3,5 εκατομμύρια άτομα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της FYROM, στην Βουλγαρία υπάρχουν 750 χιλιάδες Σλάβοι των Σκοπίων, στην Ελλάδα 700.000, στην Αλβανία 120.000, στη Σερβία 85.000, στο Κοσσυφοπέδιο 12.000, στη Ρουμανία 15.000 και 315.000 στην Τουρκία. (...)


Πηγή : Dnevnik