Μέρκελ προς Τάντιτς: Πρώτα λύση στο Κοσσυφοπέδιο, μετά στην ΕΕ



Αύγουστος 23, 2011.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς (φωτό), συμφώνησαν στο Βελιγράδι ότι η θέση της Σερβίας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν επιλυθούν οι συγκρούσεις.

Η Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Μίρκο Τσβέτκοβιτς, δήλωσε ότι η Γερμανία  και η Σερβία είναι σημαντικοί πολιτικοί και οικονομικοί εταίροι.

Η Μέρκελ δήλωσε, σήμερα, ότι η Γερμανία αντιτίθεται στις μονομερείς κινήσεις για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου και ότι το Βερολίνο προσβλέπει στην μελλοντική ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ , τονίζοντας ότι περιμένει πρόοδο στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου- Πρίστινας.


Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με την γερμανίδα Καγκελάριο, ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, δήλωσε ότι γνώριζε ότι η Σερβία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ με ανεπίλυτο το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, ούτε έχει την ψευδαίσθηση ότι η ΕΕ μπορεί να αναμειχθεί στη  σύγκρουση.

Εξέφρασε την προθυμία των αρχών του Βελιγραδίου να συνεργαστεί με την ΕΕ για την εξεύρεση μιας λύσης αλλά προειδοποίησε ότι η λύση πρέπει να είναι τέτοια ώστε να διατηρηθεί η αξιοπρέπεια των λαών.

Η Μέρκελ τόνισε ότι είναι αδιανόητο να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Σερβία για είσοδό της στην ΕΕ χωρίς να επιλυθεί το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

«Βλέπουμε το μέλλον της Σερβίας στην ΕΕ και η Σερβία  θα κάνει τα πάντα για να ξεπεραστούν  τα προβλήματα με επιτυχία βάσει των ευρωπαϊκών αρχών», είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Η Άνγκελα Μέρκελ έφθασε χθες το βράδυ στη Σερβία,  μετά από μονοήμερη επίσημη επίσκεψη της,  στην Κροατία. Σε αυτήν την περιοδεία της, στα Βαλκάνια, επισκέφθηκε μόνο το Ζάγκρεμπ και το Βελιγράδι.
--
Πηγή: Tanjug