Κοσσυφοπέδιο: Οι δυνάμεις KFOR θα παραμείνουν στα βόρεια



Αύγουστος 19, 2011.

Ο διοικητής των δυνάμεων KFOR, Έρχαρντ Μπούλερ, δήλωσε ότι οι διοικητικές διαβάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο των Διεθνών δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου μέχρι να βρεθεί μια βιώσιμη λύση μέσω  του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας.


«Οι δυνάμεις μας θα ελέγχουν  την περιοχή μέχρι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και μέχρι να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων. Οι ζώνες ασφαλείας που θεσπίζονται με σκοπό την αποκατάσταση της ασφάλειας θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου δεν θα χρειαζόμαστε την ανάγκη αυτή», είπε ο Μπούλερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Κοσσόβου, «Koha Net».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου υπάρχει μια τεταμένη κατάσταση την οποία εκμεταλλεύονται οι εγκληματικές ομάδες αναμειγνύοντας ριζοσπαστικά στοιχεία με  πολιτικούς εκπροσώπους.

«Σε γενικές γραμμές αυτές οι ομάδες είναι εναντίον του κράτους δικαίου, λόγω του αυξημένου  κέρδους, ελλείψει νόμων. Οι ομάδες αυτές εκφοβίζουν τους πολίτες του βορείου Κοσσυφοπεδίου».

Ο Διοικητής της KFOR τόνισε ότι  η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των δύο μερών είναι προσωρινή και περιμένει από το διάλογο που θα συνεχιστείς τις Βρυξέλλες να υιοθετηθεί μια σταθερή λύση.

«Υπάρχει μια τεταμένη κατάσταση και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το παραμικρό περιστατικό  μπορεί να κλιμακωθεί. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αποτρέψει τον κεντρικό μας στόχο που είναι η δημιουργία της ευνομίας και της τάξης. 

Είναι γνωστό ότι οι εγκληματικές ομάδες αναμιγνύονται με ριζοσπαστικά στοιχεία τα οποία δεν θέλουν να θεσπιστεί νόμος και τάξη στην περιοχή για να είναι ανεξέλεγκτοι», είπε ο Μπούλερ.
--
Πηγή: Koha Net