Βουλγαρία: Διαμαρτυρία για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Τοντόρ Ζίβκοφ…




Σεπτέμβριος 1, 2011.

Πέντε δημόσιες  πολιτικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για γιορτή αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του τελευταίου κομμουνιστή δικτάτορα της Βουλγαρίας, Τοντόρ Ζίβκοφ, η οποία γιορτή,  ετοιμάζεται στη γενέτειρα του δικτάτορα, στο χωριό Πράβετς.


Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι διαμαρτυρόμενοι η εορτή αυτή «αποτελεί δυσφήμιση ολόκληρης της δημοκρατικής διαδικασίας της χώρας την οποία υποτιμούν οι διοργανωτές  και ως μέλος της ΕΕ».

Στη διαμαρτυρία έχουν συνταχθεί  και άλλες ενώσες όπως και η Ένωση Καταπιεσμένων της Βουλγαρίας- «η Αλήθεια», που τονίζει  τον παρελθόν του ‘κομμουνιστικού τρόμου’ στη Βουλγαρία.

Οι οργανώσεις έχουν ταχθεί κατά της κυβερνητικής εκπροσώπησης στην εκδήλωση αυτή και υπενθυμίζουν ότι ο δικτάτορας του κομμουνιστικού καθεστώτος είχε καταδικαστεί  από τη Συνέλευση το 2000».

Σε σχετική αναφορά του, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε ότι κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν θα συμμετάσχει στον εορτασμό στο Πράβετς.

Επίσης, ο δήμαρχος του χωριού αυτού, δήλωσε ότι δεν συμμετέχει στην επιτροπή της γιορτής και δεν είχε λάβει καμία σχετική πρόταση.
--
Πηγή: Агенция "КРОСС"