Αλβανοί Σκοπίων: «Γιορτάζουμε την 20η επέτειο της Ιλλυρίδας»


Σεπτέμβριος 19, 2011.

Αλβανικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις των Σκοπίων εξετάζουν το ενδεχόμενο του εορτασμού της 20ης επετείου από το δημοψήφισμα που έγινε για την πολιτική και εδαφική αυτονομία των Αλβανών  στα Σκόπια, που είναι γνωστό  ως «δημοψήφισμα της Ιλλυρίδας».

Εκπρόσωπος μιας ΜΚΟ, των Αλβανών των Σκοπίων, δήλωσε ότι η ιδέα του εορτασμού δόθηκε από μια ομάδα σπουδαστών.


«Οφείλουμε να γιορτάσουμε το γεγονός αυτό και όχι να το αποσιωπήσουμε. Ήταν ένα εθνικό δημοψήφισμα και ως Αλβανοί είμαστε υπερήφανοι που οι πατέρες μας γεννήθηκαν στην χώρα αυτήν, η οποία αποτελεί μέρος της εθνικής μας ιστορίας», δήλωσε εκπρόσωπος  της ΜΚΟ.

Οι Αλβανοί σπουδαστές, ωστόσο, πιστεύουν  ότι αυτή η μαζική εκδήλωση πρέπει να γίνει ως «αντίσταση στη μαζική εκδήλωση του κόμματος VMRO-DPMNE, που έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα της κυβέρνησης και η οποία ήταν εθνοτική και καταχρηστική που αποσκοπούσε σε πολιτικό και εθνικιστικό κέρδος».

Το δημοψήφισμα της Ιλλυρίδας πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Ιανουαρίου του 1992 και και ήταν βασισμένο στη διακήρυξη της ‘πολιτικής και εδαφικής αυτονομίας των Αλβανών στην πΓΔΜ’.

Απόφαση σχετικά για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος υπέρ ης εδαφικής και πολιτικής αυτονομίας των Αλβανών των Σκοπίων ελήφθη στις 27 Δεκεμβρίου 1991.

--
Πηγή: Дневник Скопје