Σκόπια: «Δεν υπάρχει δημοκρατία με έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης»


Σεπτέμβριος 3, 2011.

Σκόπια.

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση συγκρούστηκαν σήμερα (χθες) με αφορμή τα μέσα ενημέρωσης τα οποία έκλεισε η κυβέρνηση του Γκρούεφσκι. Η μία πλευρά αναφέρει ότι έκλεισαν λόγω οφειλών και φοροδιαφυγής και η άλλη λόγω της αντιπολιτευτικής στάσης που τηρούσαν.

Η βουλευτής του σοσιαλιστικού συνασπισμού – SDSM, Άννα Πάβλοσκα Ντάβενα,   ως εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του κόμματος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατέστρεψε την επαγγελματική δημοσιογραφία και  έριξε τη χώρα στο σκοτάδι, κυνηγάει τους δημοσιογράφους, τους διώχνει από την εργασία και δημιουργεί διχόνοιες μεταξύ των δημοσιογράφων.


«Μέσα από την υιοθέτηση των συμπερασμάτων που προτείνει η αντιπολίτευση, θα στηρίξει όλους τους πολίτες των Σκοπίων και όλους τους διεθνείς παράγοντες, οι οποίοι επισημαίνουν τις σοβαρές ελλείψεις τις οποίες έχουμε στον τομέα αυτόν», δήλωσε η Πάβλοσκα Ντάβενα.

Η βουλευτής του κόμματος ВМРО-ДПМНЕ, Σιλβάνα Μπόνεβα, δήλωσε μεταξύ των άλλων,  ότι ο σκοπός της αντιπολίτευσης με τις κατηγορίες αυτές είναι η δημιουργία μιας αντίληψης ότι δεν υπάρχει ελευθερία στα μέσα ενημέρωσης, κάτι το οποίο δεν αντιστοιχεί με την πραγματικότητα.

«Σε μια κατάσταση όπου υπάρχει ένας αριθμός μέσων μαζικής ενημέρωσης, ο οποίος παρουσιάζει με σαφήνεια της απόψεις της αντιπολίτευσης, είναι γελοίο να λέει η αντιπολίτευση ότι δεν της δίνεται το δικαίωμα να προσεγγίσει τους πολίτες με τις απόψεις της. Νομίζω ότι αυτό δεν συνάδει με την πραγματικότητα και ο λαός το γνωρίζει καλά», είπε η Μπόνεβα.

Η ίδια, υπενθύμισε ότι ο η τηλεόραση Α1 και τα μέσα ενημέρωσης του συγκροτήματος « Πέρο Νάκοφ» δεν θα είχαν κλείσει αν είχαν καταβληθεί οι φόροι στο κράτος.

«Δεν έκλεισε στη χώρα κανένα μέσο επειδή επιτέθηκε στην κυβέρνηση και είπε πράγματα τα οποία δεν άρεσαν στην κυβέρνηση», είπε η Μπόνεβα.

Η βουλευτής Νατάσα  Σαβόνα –Σαλκόφσκι από το SDSM παίρνοντας το λόγο δήλωσε ότι η ‘τηλεόραση Α1 δεν έκλεισε για τη μη καταβολή των φόρων’.

Επίσης, ο Τίτο Πετκόφσκι από το НСДП (Νέο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα),  πιστεύει ότι δεν  στη χώρα δεν υπάρχει δημοκρατία, όταν υπάρχει έλεγχος στα μέσα ενημέρωσης και ότι τώρα η βασική επιλογή του δημοσιογράφου είναι κομματική  και όχι επαγγελματική.

--
Πηγή: Журнал