Το Κοσσυφοπέδιο αλλάζει την ιστορία του σύμφωνα με τις επιταγές της Άγκυρας


Σεπτέμβριος 11, 2011.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου έχει συνάψει μια συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση για αλλαγές της ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια, σε αναφορές που γίνονται για τους Τούρκους και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Σύμφωνα με πηγές του ραδιοφώνου του Κοσσόβου η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ύπαρξη της συμφωνίας αυτής μεταξύ των δύο χωρών, αν και οι ιστορικοί του Κοσόβου και της Αλβανίας συνεχίζουν να αντιτάσσονται σε αυτήν.


Η συμφωνία είχε συμφωνηθεί κατά τις επισκέψεις, που έγιναν στο Κοσσυφοπέδιο, από τα τουρκικά υπουργεία των Εξωτερικών και της Παιδείας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας του Κοσσυφοπεδίου Μουσταγά Νεχάτ, τόνισε ότι «οι αλλαγές θα γίνουν  επειδή οι συγγραφείς έχουν κάνει ιστορικά λάθη».

‘Συμβιβαστική λύση θα βρεθεί εκεί όπου οι συγγραφείς δεν γνωρίζουν  ορισμένα τμήματα της ιστορίας σχετικά με τις διαφορές της Τουρκίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας καθώς και της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαιτεί από τα σχολικά βιβλία να εξαιρεθούν χαρακτηρισμοί βίας», δήλωσε ο Μουσταφά.

Επίσης ο Τούρκος υπουργός Mahir Jagxhilar επιβεβαίωσε τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις αλλαγές που προτάθηκαν.

‘Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να αλλάξουν. Πρέπει να αφαιρεθούν λανθασμένες αντιλήψεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος  για την Τουρκία», είπε ο Jagxhilar.

Ωστόσο, ο  καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου των Τιράνων, Dove Xhufi, ισχυρίζεται ότι « η αλλαγή της ιστορίας γίνεται για πολιτικούς λόγους  γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τίποτε προσβλητικό και μη πραγματικό στα ιστορικά βιβλία».

«Στα εγχειρίδια  ιστορίας του αλβανικού λαού δεν υπάρχει καμία προσβλητική λέξη για τους Τούρκους. Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, αν δέχεται αλλαγές τις κάνει κατόπιν πολιτικής απαίτησης για πολιτικές ανάγκες της», δήλωσε ο Τζούφι.

Σύμφωνα με τον καθηγητή τη ιστορίας, μια τέτοια υποχρέωση θα πρέπει να εξεταστεί και από τις αλβανικές αρχές, γιατί η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο έχουν την ίδια ιστορική σημασία όσον αφορά την περίοδο για την οποία ζητούνται οι αλλαγές.

Το Υπουργείο Παιδείας του Κοσσυφοπεδίου αναμένεται τον επόμενο μήνα να σχηματίσει ομάδες εργασίας που θα επανεξετάσουν τα τμήματα της ιστορίας που ασχολούνται με την την Τουρκία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
--
Πηγή: Gazeta Tema