Συνάντηση Ομπάμα με Νετανιάχου- Ερντογάν


Σεπτέμβριος 18, 2011.

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση  με την οποία αναφέρεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τον κάλεσε για αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Αύριο, Δευτέρα, αναμένεται να προηγηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου με τον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με συνέντευξη του Τούρκου πρωθυπουργού στο τηλεοπτικό δίκτυο ‘Al Jazeera’ η Τουρκία συνεχίζει τη σταθερή γραμμή της κατά του Ισραήλ.


Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η ισραηλινή επιδρομή πέρσι στο ‘Μαβί Μαρμαρά’ ήταν ‘αφορμή για πόλεμο’, αλλά η χώρα του έδειξε αυτοσυγκράτηση και υπομονή από το να αναλάβει δράση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε και σκότωσε εννέα ακτιβιστές του στολίσκου που βρισκόταν σε διεθνή ύδατα και ως εκ τούτου η ενέργεια αυτή ήταν παράνομη.

«Ήταν μια αφορμή για πόλεμο», δήλωσε ο Ερντογάν, «αλλά αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τη γραμμή της υπομονής».

Στη συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα, ο Ερντογάν, είπε ακόμη, ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να εκμεταλλευτεί μόνο του, τους φυσικούς πόρους της νότιας Μεσογείου και ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα συνοδεύουν τα τουρκικά πλοία που θα μεταφέρουν βοήθεια στη Γάζα.


Πηγή: nrg.co.il/online