Η Σερβία θα αγωνιστεί για την προστασία των Ορθόδοξων μοναστηριών του Κοσσυφοπεδίου



Σεπτέμβριος 2, 2011.

Βελιγράδι.

Η UNESCO δεν έχει ακόμη  πιστώσει τα δύο εκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση των ιερών προσκυνημάτων στο Κόσοβο, ανέφερε ο ανταποκριτής του Ria Novosti του Βελιγραδίου.

Η Σερβία θα συνεχίσει την αδιάλλακτη πάλη της για τη διαφύλαξη των Ορθόδοξων μοναστηριών στο Κοσσυφοπέδιο και δεν θα επιτρέψει την μετονομασία τους ή να στρεβλωθεί η σερβική πολιτιστική κληρονομιά στο Κόσοβο, ανακοίνωσε σήμερα στην περιφερειακή σύνοδο κορυφής της UNESCO, ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.


Η Σύνοδος  Κορυφής των Αρχηγών Κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διεξήχθη, σήμερα,  στο ρωμαϊκό αρχαιολογικό μνημείο “Vininatsium”, περίπου 90 χιλιόμετρα ανατολικά του Βελιγραδίου.

«Τα προσκυνήματα στο Κόσοβο και τα Μετόχια αποτελούν την ίδια την ουσία της ταυτότητας της Σερβίας. Δυστυχώς δεν έπαψαν ποτέ να απειλούνται από τους εξτρεμιστές. Από τον Ιούνιο του 1999 μέχρι και σήμερα, περισσότερες από 150 εκκλησιές και μοναστήρια καταστράφηκαν, 35 από αυτά- κατά τη διάρκεια των ταραχών του Μαρτίου του 2004, έγιναν μάρτυρες μιας πολιτικής προσπάθειας της Πρίστινα να αντικαταστήσει το αδιαφιλονίκητο της σερβικής καταγωγής των ιερέων με  Κοσσοβάρους, είπε ο Τάντιτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο,  για το θέμα αυτό της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς , πρέπει  να καταβληθούν  προσπάθειες από όλες τις χώρες συμπεριλαμβανομένης της UNESCO.

Από την πλευρά της  η  γενική διευθύντρια της UNESCO, Ειρήνα Μπόκοβα ( η οποία είναι Βουλγάρα από τα Σκόπια)/ (която е македонска българка), δήλωσε ότι η οργάνωσή της με την ίδια επικεφαλής  θα προβεί σε προσπάθειες υποστήριξης των διαδικασιών συμφιλίωσης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.


--
Πηγή: Агенция "КРОСС"