Ο Ερντογάν στην Τρίπολη της Λιβύης


Άφιξη Ερντογάν στην Τρίπολη


Σεπτέμβριος 16, 2011.
Υποδοχή Ερντογάν στην Τρίπολη
 Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, έφτασε στον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Βόρεια Αφρική. 

Αφίχθηκε αεροπορικώς  στη Λιβύη, μια μέρα μετά την επίσκεψη των ηγετών της Γαλλίας και της Βρετανίας και έγινε δεκτός ως ήρωας που βοήθησε την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού παρακολούθησε την προσευχή της Παρασκευής στην πλατεία των Μαρτύρων στην Τρίπολη,  έγινε δεκτός από τον Μουσταφά Αμπντούολ  Γιαλί, πρόεδρο του Λιβυκού Εθνικού μεταβατικού συμβουλίου.


Ο Ερντογάν ελπίζει να αποκομίσει πολιτικά και οικονομικά οφέλη από τους νέους κυβερνήτες της Λιβύης για την βοήθεια που προσέφερε η χώρα του στον αγώνα τους να ανατρέψουν τον Μουαμάρ Καντάφι.

Η Γαλλία και η Βρετανία υπήρξαν η αιχμή του δόρατος της εκστρατείας που ανέτρεψε τον Καντάφι, αλλά, η Τουρκία – η οποία είχε συμβόλαια αξίας 15 δις δολαρίων στη Λιβύη- υποστήριξε διστακτικά και άργησε να αναγνωρίσει την νέα κατάσταση  της πιο πλούσιας χώρας σε πετρέλαιο της Βόρειας Αφρικής.

Ένα τουρκικό πλοίο, είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στην εκκένωση των αμάχων από την παραλιακή πόλη της Μισράτα, ενώ είχε πολιορκηθεί από τις δυνάμεις του Καντάφι και η Τουρκία πρόσφατα  υποσχέθηκε την υποστήριξη της μεταβατικής κυβέρνησης με 300 εκατομμύρια δολάρια και άλλες ενισχύσεις.

Ο  Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί  και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντειβιντ Κάμερον, δήλωσαν ότι η υποστήριξή την οποία παρείχαν μπορεί να εξοφληθεί σε επιχειρηματικές συμβάσεις με τη Λιβύη.

Οι τουρκικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Λιβύη ελπίζουν ότι η  μεταβατική κυβέρνηση δεν θα παγώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία και τις συμβάσεις που έχουν συνάψει.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, έχει πει ότι επιθυμεί  η κρατική εταιρεία  TPAO  - πετρελαίου και φυσικού αερίου- να συνεχίσει την έρευνα και την παραγωγή στη Λιβύη, εφ’ όσον εξασφαλιστεί η ασφάλεια στη χώρα.

Ο Ερντογάν ο οποίος επισκέφθηκε την Αίγυπτο και την Τυνησία αυτήν την εβδομάδα, έχει κρατήσει υψηλό το πρότυπο της Τουρκίας για το Ισλάμ και τη Δημοκρατία, προσδίδοντας ένα νέο μοντέλο πολιτικής στις χώρες που ανέτρεψαν τους μονάρχες στην Τύνιδα, το Κάιρο και την Τρίπολη.

Έχει κερδίσει, ήδη, επαίνους από τους νέους κυβερνήτες της Λιβύης.
«Αναμένουμε ότι η παγκόσμια κοινότητα να ακολουθήσει την υπέροχη υποστήριξη της Τουρκίας, στον ηγετικό ρόλο και την προσπάθειά της. Η Τουρκία έχει κάνει εκπληκτική δουλειά, είπε ο πρεσβευτής της Λιβύης Άρεφ αλ Ναγιέντ, στα Αραβικά Εμιράτα σε πρόσφατη συνεδρίαση της Λιβυκής Επικοινωνιακής Ομάδας στην Κωνσταντινούπολη.




Πηγή: Agencies