Ο νέος επικεφαλής της CIA


Σεπτέμβριος 6, 2011.

Ο Στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους (David Howell Petraeus) είναι ο νέος διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος ορκίστηκε κατά τη διάρκεια τελετής την Τρίτη παρουσία του Αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Ο Πετρέους, ο οποίος λέγεται ότι είναι ένα από τα φωτεινότερα αστέρια του αμερικανικού στρατού, ανέλαβε τα καθήκοντά του σε μια εποχή που τα όρια μεταξύ των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών είναι όλο  και δυσδιάκριτα για την καταπολέμηση των ισλαμιστών μαχητών, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρακτορείο Reuters.


Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επέλεξε τον Πετρέους, ως επικεφαλής της CIA, στο πλαίσιο ενός μεγάλου σχεδίου αλλαγών στην ομάδα που ευθύνεται για την εθνική ασφάλεια. Ο πρώην αρχηγός της CIA, Λέον Πανέτα, αντικατέστησε προσωρινά τον   Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε.
Ο Στρατηγός Πετρέους πιστώνεται για τη αναστροφή της διάρκειας του πολέμου στο Ιράκ και την εφαρμογή της στρατιωτικής στρατηγικής στο Αφγανιστάν, όπου η κυβέρνηση του Ομπάμα αντιμετώπισε επιτυχώς την εξέγερση των Ταλιμπάν και  προέβη σε προετοιμασία για σταδιακή απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων.
Ο Αμερικανός στρατηγός έλαβε την διοίκηση της CIA, μια εβδομάδα πριν από την 10η επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.
--
Πηγή: БЛИЦ