Ρουμανία προς Βουλγαρία, Ουγγαρία, Κροατία: Να αγοράσουμε από κοινού μαχητικά F16…



Σεπτέμβριος 22, 2011.

Βουκουρέστι.

 Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τράϊαν Μπασέσκου πρότεινε στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Κροατία να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αγοράσουν μαχητικά αεροσκάφη  F16 από τις ΗΠΑ και να τα χρησιμοποιούν από κοινού. Η πρόταση έγινε δημόσια στην ρουμανική τηλεόραση TVR1.

«Μέχρι στιγμής καμία χώρα δεν έχει πει το «ναι». Λέγουν μόνο ότι εξετάζουν την πρόταση», είπε ο Μπασέσκου.


Σύμφωνα με τον Ρουμάνο πρόεδρο ο οποίος επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, η Ρουμανία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει  παλαιότερη απόφασή της για αγορά μαχητικών αεροσκαφών λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Ρουμανίας ανακοίνωσε σχέδια για αγορά 24 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F16 αξίας 1,3 δις δολαρίων τον Μάρτιο του 2010.

Η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Κροατία χρήζουν αναβάθμισης του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας τους, ο οποίος αποτελείται, κυρίως, από παλαιό σοβιετικό εξοπλισμό.

Οι αρχές των χωρών αυτών έχουν εκφράσει επανειλημμένα την επιθυμία να αγοράσουν νέα μαχητικά αεροσκάφη, αλλά δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος μιας τέτοιας αγοράς, όπως μεταδίδει το Ria Novosti.


--
Πηγή: Информационна Агенция "Фокус"