Канал 5: Οι Βρυξέλλες δεν εγγυούνται την ‘μακεδονική’ ταυτότητά μας



Οκτώβριος 22, 2011.

Οι Βρυξέλλες, όπως διαφαίνεται, δεν μπορούν να εγγυηθούν τη «μακεδονική» ταυτότητα, παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτόν, τις διαπραγματεύσεις με το όνομα, πιστεύουν ευρωπαίοι διπλωμάτες τους οποίους συμβουλεύτηκε το Κανάλ 5 (των Σκοπίων).

Πολλοί εκπλήσσονται που στο έγγραφο για την πρόοδο της χώρας αποφεύγεται η χρησιμοποίηση του επιθέτου ‘μακεδονικής/ός’.

Σύμφωνα με αυτούς οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να εγγυηθούν στα Σκόπια ότι οι διαπραγματεύσεις για λύση στο  όνομα δεν θα αλλάξουν  και την  ονομασία της  γλώσσας και του έθνους.


Οι διπλωμάτες επέμειναν στην ανωνυμία τους, επειδή πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό παραβιάζουν  τις ελληνο-σκοπιανές διαπραγματεύσεις για το όνομα.

« Ας πούμε του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Στέφαν Φούλε, ότι η πίεση που ασκείται για λύση στο όνομα δεν θα βοηθήσει σε ορισμένες υπερβολικές παρατηρήσεις που προέβη,  σχετικά με το δικαστικό σώμα και τη δημόσια διοίκηση και το φερόμενο ως πρόβλημα της ελευθερίας της έκφρασης σε συνθήκες κατά τις οποίες επί μία τριετία έγιναν  τόσες σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε αυτούς τους τομείς, που δεν είχαν γίνει τα τελευταία 17 χρόνια και ας μην διογκώνει τα πράγματα σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς», είχε πει ο Νίκολα Γκρούεφσκι στις 12 Οκτωβρίου.

Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει γιατί σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αγνοώντας την κυβέρνηση της FYROM, δεν έδωσε μεγαλύτερη προσοχή στον όρο ‘μακεδονικής/ός’.

Οι θετικές προβλέψεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Στέφαν Φούλε, για δυνατή λύση του προβλήματος του ονόματος μέχρι το τέλος του έτους, δεν αντιστοιχούν με την πρακτική που εφαρμόζει η διοίκηση των Βρυξελλών.

Ο Φούλε, όταν πρωτοανέλαβε τα καθήκοντά του ως Επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είχε κανένα πρόβλημα στο να αποκαλεί τη χώρα μας με το συνταγματικό της όνομα.

Αλλά αυτή η λογική δεν κράτησε πολύ αφού η Ελλάδα διατύπωσε δημόσια κριτική να μην γίνεται αναφορά στη χώρα με το όνομα αυτό.

Οι διπλωμάτες, ωστόσο,  για την παράλειψη του όρου ‘μακεδονικής’ από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πιστεύουν ότι είναι αποτέλεσμα μεγάλης πίεσης από την Ελλάδα, η οποία προσπαθεί δια της πλαγίας οδού να γλιστρήσει την «μακεδονική» ταυτότητα, σε ουσιαστικό στοιχείο των διαπραγματεύσεων που γίνονται για το όνομα.
--

Πηγή: Канал 5