‘Balkan Web’: ‘Βόμβες’ και δακρυγόνα στην Ελλάδα


Οκτώβριος 19, 2011.

Μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών έλαβε χώρα στο κέντρο της Αθήνας, όπου χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά των νέων μέτρων οικονομικής λιτότητας της κυβέρνησης, τα οποία θα ψηφιστούν αύριο στη Βουλή.


Εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, πολίτες όλων των ηλικιών και από όλες τις πόλεις της Ελλάδας γέμισαν τους δρόμους και την κεντρική πλατεία της Αθήνας και φώναξαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης, των βουλευτών και του προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι διαδηλωτές ήταν πάνω από 250.000, ενώ η αστυνομία ομιλεί για 75.000, ενώ τα συνδικάτα ομιλούν για 500.000 άτομα.

Μεγάλη ένταση σημειώθηκε κατά την εκτόξευση από τους μασκοφόρους κοκτέιλ μολότοφ και πέτρες κατά της αστυνομίας. Η τελευταία έκανε χρήση δακρυγόνων και χημικών κατά των διαδηλωτών που προσπάθησαν να καταρρίψουν το μεταλλικό φράχτη γύρω από το κοινοβούλιο.

Έξι πολίτες και 15 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων σήμερα και 26 άτομα συνελήφθησαν σύμφωνα με ανακοινώσεις της Αστυνομίας. Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν στα καταστήματα και τα κτήρια στην γύρω περιοχή,  η οποία ήταν μέσα στις φλόγες.

Η ένταση μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας συνεχίστηκε και στις διαδηλώσεις που έγιναν  στη Θεσσαλονίκη, όπου προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές. Διαμαρτυρίες και επεισόδια έγιναν στο Βόλο, τη Λαμία και σε ορισμένες πόλεις της Κρήτης.


--
Πηγή: Balkan Web – Albania