Το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου είναι πολιτικό και όχι στρατιωτικό


Οκτώβριος 7, 2011.

Οι υπουργοί Άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ολοκλήρωσαν χθες τη  διήμερη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες κατά την οποία συζήτησαν τις επιχειρήσεις του Συμμαχίας στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.


Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε δημόσια ανακοίνωση, πολλοί υπουργοί  παραιτήθηκαν από το στόχο να προχωρήσουν σε περαιτέρω μειώσεις των στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, μέχρι να  να δούνε πως θα προχωρήσουμε οι εξελίξεις που βρίσκονται στο προσκήνιο στην  περιοχή αυτή.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι χώρες μέλη της Συμμαχίας δεν ζήτησαν περικοπές στρατευμάτων από το Κόσοβο μέχρι, τουλάχιστον, την ερχόμενη άνοιξη.
Υπήρξαν μάλιστα υπουργοί οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο, όπου στο βόρειο τμήμα του δεν υπάρχει ελευθερία κινήσεων των πολιτών, λόγω τοποθέτησης οδοφραγμάτων. Ωστόσο επισημάνθηκε ότι το πρόβλημα το οποίο παρουσιάζει το Κοσσυφοπέδιο είναι περισσότερο πολιτικό παρά στρατιωτικό.
Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, υπενθύμισαν ότι στο Βορρά δεν υπάρχουν μόνο μονάδες του ΝΑΤΟ, αλλά, και της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου καθώς και η EULEX, που πρέπει να διαχωριστούν  και να καθοριστούν τα καθήκοντα τους.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει  για τη διαφύλαξη της τάξης στο Κοσσυφοπέδιο και ζήτησε την έναρξη ενός πολιτικού διαλόγου μεταξύ της  Πρίστινας και του Βελιγραδίου με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

--
Πηγή: Telegrafi portali invomativ