Ρουμανία: ‘Επιστροφή στη Μοναρχία;’


Οκτώβριος 3, 2011.

Βουκουρέστι.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού κόμματος, Ντάν Βοϊκουλέσκου, ετοιμάζει μια πολιτική κίνηση- έκπληξη: την επιστροφή του βασιλιά Μιχαήλ  και την αποκατάσταση της μοναρχίας στη Ρουμανία.
Ο πρώην μονάρχης θα κληθεί να παρευρεθεί στο Κοινοβούλιο με την ευκαιρία των 90στών γενεθλίων του, στις 25 Οκτωβρίου και στην ομιλία του θα ανακοινώσει ορισμένα ενδιαφέροντα μηνύματα για το ρουμανικό λαό.


 Πρόκειται για μια άμεση κριτική στην πολιτική του προέδρου της Ρουμανίας, Τράϊαν Μπασέσκου, που θα συνοδεύεται από το αίτημα προς το  Κοινοβούλιο  ως εναλλακτική λύση η επιλογή  της επιστροφής της μοναρχίας.
Όπως δήλωσε ο Dan Voikulesku στην ρουμανική εφημερίδα «Evenimentul zilei».
Έκανε την πρόταση στον πρώην μονάρχη μέσω  του πρίγκηπα Ράντου Ντούντα, ο οποίος είναι σύζυγος της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, της μεγαλύτερης κόρης του Μιχαήλ Α’.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Voikulesku δεν θέλει ουσιαστικά την επιστροφή της μοναρχίας στη Ρουμανία, καθώς γνωρίζει ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα αποτύχαινε, αλλά  η πολιτική αυτή κίνηση έχει πολλούς άλλους λόγους.
Θα έχει επιπτώσεις στην εικόνα του προέδρου Μπασέσκου και του κυβερνώντος Δημοκρατικού- Φιλελεύθερου Κόμματος και την αύξηση της δημοτικότητας του Συντηρητικού Κόμματος, αφού οι ψηφοφόροι του είναι φιλικοί προς τη  μοναρχία, ενώ συγχρόνως γνωρίζει ότι θα παρεμποδιστεί όποια πρωτοβουλία αλλαγής του Συντάγματος.


--
Πηγή: Evenimentul zilei- ИНПРЕС