«Η Τουρκία διαφωνεί με την ΑΟΖ της Κύπρου»


Οκτώβριος 11, 2011

Η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία βρίσκεται σε διαμάχη με την Τουρκία για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ως προς τα δικαιώματα γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ότι έχει υψηλές προσδοκίες για την εξεύρεση υδρογονανθράκων σε μια περιοχή νότια του νησιού.

Οι Ελληνοκύπριοι  που συνεργάζονται με την εταιρεία Noble Energy του Τέξας, ξεκίνησαν γεωτρήσεις για μια υπεράκτια προοπτική πριν από τρεις εβδομάδες  που σημαδεύτηκαν από δύο σημαντικές ανακαλύψεις αερίου κοντά σε αυτές του Ισραήλ.


«Πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλη δυνατότητα εξεύρεσης κοιτασμάτων  στην περιοχή, για αυτό το λόγο άλλωστε υπάρχει και η εταιρεία Noble εκεί», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Πραξούλα Αντωνιάδου.

Η Αντωνιάδου δεν ήταν δεσμευτική για τις αναφορές ότι οι γεωτρήσεις έχουν ήδη δείξει σημαντικές ενδείξεις ύπαρξης φυσικού αερίου. Αν και έχουν εντοπιστεί ίχνη αερίου αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν βρεθεί  κοιτάσματα, είπε.

«Βρισκόμαστε μόνο στα μισά του δρόμου και απέχουμε ακόμη από τους στόχους των γεωτρήσεων. Είμαστε τώρα στα 2.200 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας και στόχος μας είναι να πάμε στα 4.000 μέτρα, στα οποία έχουμε προσδοκίες για την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων», δήλωσε η  Κύπρια υπουργός  Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντωνιάδου.

Η εφημερίδα ‘Φιλελεύθερος’ εξάλλου ανέφερε ότι το φυσικό αέριο το οποίο έχει εντοπιστεί αναμένεται να υπερβεί τις αρχικές εκτιμήσεις των Κύπριων αξιωματούχων που υπολογίζουν πάνω από 10 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf) φυσικού αερίου.
Στο ισραηλινό οικόπεδο Λεβιάθαν, το οποίο βρίσκεται κοντά στα ευρήματα των Ελληνοκυπρίων, υπολογίζεται ότι υπάρχουν αποθέματα 16 TCF και έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο που βρέθηκε ποτέ στον κόσμο τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η Τουρκία διαφωνεί με την Ελληνοκυπριακή – Ισραηλινή συμφωνία που υπεγράφη  το περασμένο έτος για την δημιουργία της  Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στα θαλάσσια ύδατα μεταξύ τους.

Λέει, επίσης, ότι  δεν πρέπει να εκμεταλλεύεται  τους φυσικούς πόρους μόνο οι Ελληνοκύπριοι μέχρι να επιτευχθεί μια διευθέτηση μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων για την επανένωση του νησιού και ότι τα έσοδα που θα προκύψουν πρέπει να επωφεληθούν και οι δύο κοινότητες.



Πηγή: τουρκική ειδησεογραφική πύλη Worldbulletin