«Ο Άσαντ κρατά σε ομηρία το Τελ Αβίβ για ενδεχόμενη επίθεση της Τουρκίας ή του ΝΑΤΟ»



Οκτώβριος 4, 2011.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ έχει απομακρύνει μια ενδεχόμενη επίθεση από την Τουρκία ή το ΝΑΤΟ, για τις βιαιότητες που διαπράττει με τα μέτρα καταστολής κατά του  συριακού λαού, έχοντας σε ομηρία 1,2 εκατομμύρια κατοίκους του Τελ Αβιβ, αφού υπάρχει η απειλή πυραυλικής επίθεσης στην πόλη αυτή, για αντίποινα.

Το Ιράν και η Χεζμπολάχ ασκούν το ίδιο αποτρεπτικό αποτέλεσμα.
Αυτή η αντιπαράθεση ήταν το κύριο θέμα των συνομιλιών του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Λέων Πανέτα, με ισραηλινούς στο Τέλ Αβιβ τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.


Σύμφωνα με δυτικές πηγές πληροφοριών, η Συρία, το Ιράν και η Χεζμπολάχ έχουν καταγράψει μια συντονισμένη στρατιωτική επιχείρηση για την ενδεχόμενη ισοπέδωση της πόλης του Τελ Αβίβ που είναι  το μητροπολιτικό, οικονομικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο του Ισραήλ, με χιλιάδες πυραύλους που θα εκτοξευθούν ταυτόχρονα από τρείς πλευρές.

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν παραδεχθεί ποτέ δημοσίως ότι αυτή η απειλή βρίσκεται στο αρχείο, αλλά δυτικές πηγές πληροφοριών έχουν αναφέρει ότι το Ισραήλ αντέδρασε με μια προειδοποίηση δική του:
 Εάν υπάρξει έστω και ένας πύραυλος της Συρίας που θα εκτοξευθεί προς το Τελ Αβιβ, τότε η Δαμασκός θα είναι η πρώτη που θα πληρώσει το τίμημα και αν επιμείνει τότε η μια πόλη μετά την άλλη θα καταστραφούν.

 Το ισραηλινό μήνυμα προς τον Άσαντ αναφέρθηκε από τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ και άλλα μέλη της κυβέρνησης, όπως έχουν κάνει και στο παρελθόν με την Χεζμπολάχ, ότι αν δεχθεί επίθεση  το Τελ Αβιβ όχι μόνον η Βηρυτός αλλά όλος το Λίβανος να αναφλεχθεί.

Ο Άσαντ πρέπει να καταλάβει ότι η Συρία θα ακολουθούσε την ίδια οδό με αυτήν του Λιβάνου, αν επιμείνει να επιτεθεί με πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

Η απειλή του Μπασάρ Άσαντ προς το Ισραήλ, βρισκόταν στο μυαλό του Λέον Πανέτα όταν είπε στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στο Ισραήλ τη Δευτέρα στην πρώτη του επίσκεψη ως υπουργός Άμυνας:
 « Η πραγματική ασφάλεια μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ισχυρή διπλωματική προσπάθεια καθώς και με μια ισχυρή στρατιωτική παρουσία», είπε.
Οι δυτικές στρατιωτικές πηγές λένε ότι η συζήτηση δεν περιστράφηκε μόνον για τη Συρία αλλά και για την Αίγυπτο και τους Παλαιστίνιους και εντόπισε το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας.

 Ο Αμερικανός αξιωματούχος θεωρεί ότι αυτή η ρήξη, ρίχνει νερό στο μύλο της Συρίας ώστε να απειλεί το Ισραήλ για να συγκρατήσει την Τουρκία και το ΝΑΤΟ κάνοντας χρήση στρατιωτικής βίας από το φαύλο καθεστώτος του προς το συριακό λαό.

Για τον Πανέτα όλα όσα γίνονται αποτελούν παράδειγμα για το Ισραήλ, αφού  τα διπλωματικά κέρδη είναι πιο επωφελή από την στρατιωτική ισχύ και οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο  θα μπορούσαν να γίνουν επ’ ωφελεία της Δύσης.

Η απώλεια της τουρκο-ισραηλινής στρατιωτικής συνεργασίας – αν και δεν ξεκίνησε από το Ισραήλ- έδεσε εντυπωσιακά τα χέρια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εναντίον της Συρίας. Οι πηγές αναφέρουν ότι ο Πανέτα δεν απαλλάσσει την Άγκυρα από την ευθύνη για την κατάσταση αυτή.

--
Πηγή: Debkafiles