Η Τουρκία αγοράζει αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα

 Το ελικόπτερο AH-1 Super Cobra


Οκτώβριος 29, 2011.

Washington, DC.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πωλήσει στην Τουρκία τρία ελικόπτερα τύπου AH-1 Super Cobra με μια συμφωνία συνολικής αξίας 111 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία επετεύχθη  για να προωθηθούν στον αγώνα της Άγκυρας εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών που δρουν στην περιοχή των συνόρων της Τουρκίας και του Βόρειου Ιράκ.


Το αμερικανικό Πεντάγωνο κοινοποίησε στο Κογκρέσο τις προτεινόμενες πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ προς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες από την περασμένη εβδομάδα άρχισαν  μια εκτεταμένη επιχείρηση  κατά των Κούρδων αυτονομιστών. Οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν τη δικαιολόγηση αντιποίνων σε κουρδικές επιθέσεις στην διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν 24 Τούρκοι στρατιώτες.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση, οφείλει να ενημερώσει το Κογκρέσο πριν από τη σύναψη μεγάλων συμφωνιών για πωλήσεις πολεμικού υλικού.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές, εάν οι νομοθέτες των ΗΠΑ θα προσπαθήσουν  να σταματήσουν την  προτεινόμενη πώληση, λόγω της πρόσφατης έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.


--
Πηγή: Агенция "Фокус"