Η Σερβία θα έχει τη μοίρα των Σκοπίων- για ένταξη της στην ΕΕ


Οκτώβριος 17, 2011.

Η Σερβία θα έχει τη ίδια μοίρα με τα Σκόπια, όσον αφορά την ημερομηνία για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ.

Αυτό κατέστησε σαφές ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Κοινοβουλίου της Σερβίας αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, Λάσζλο Βάργκα, ο οποίος τόνισε ότι η πΓΔΜ είχε λάβει σύσταση για έναρξη των διαπραγματεύσεων το 2005, αλλά λόγω των ανοικτών διαφορών της με την Ελλάδα, δεν καθορίστηκε ακόμη η ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων.


Δήλωσε ότι το Βελιγράδι πρέπει να ασχοληθεί με την πραγματικότητα και κυρίως με το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, διαφορετικά θα έχει τη μοίρα των Σκοπίων.

«Η Σερβία μπορεί να υποστεί τις συνέπειες που υφίσταται η πΓΔΜ, οι οποίες οφείλονται από το ζήτημα της ονομασίας τους που έχουν μπλοκάρει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Η Σερβία με το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου ανοικτό έχει αβέβαιη την ημερομηνία των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Η σερβική πολιτική πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αυτή τη στιγμή αγωνίζεται για έναν μη ρεαλιστικό στόχο», δήλωσε ο Βάργκα.

«Η Σερβία πρέπει να δεχθεί την επιστροφή του κράτους δικαίου στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και στην πράξη  εννοείται η εφαρμογή των νόμων που προέρχονται από το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου», είπε χαρακτηριστικά ο ο Laszlo Varga, ζητώντας την τήρηση και εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν συνάψει  με την Πρίστινα.


--
Πηγή: Gazeta Tema