«Η διαδικασία χάραξης των συνόρων στα Βαλκάνια έχει λήξει»


Οκτώβριος 24, 2011.

Σκόπια.

Ο πρόεδρος της FYROM,  Γκεόργκι Ίβανοφ και ο Βόσνιος ομόλογός του, Ζέλικο Κόμσικ, συζήτησαν σήμερα στα Σκόπια για τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών καθώς και για τα θέματα της περιοχής των Βαλκανίων.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν κατ’ αρχήν ότι τα προβλήματα των Βαλκανίων θα πρέπει να επιλυθούν μόνο μέσω του διαλόγου, τασσόμενοι υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.


«Τα προβλήματα των περιοχών των Βαλκανίων πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου και οι λύσεις που θα βρεθούν θα είναι επωφελεία της ειρήνης και της σταθερότητας της περιοχής. Μερικές φορές ο διάλογος  μπορεί να καθυστερήσει ωστόσο,  μόνο μέσω αυτού,  έχουμε την πιθανότητα να καταλήξουμε σε λύσεις» δήλωσε ο Ίβανοφ σε συνέντευξη τύπου μετά την συνάντηση.

Με τις θέσεις του συμφώνησε και ο πρόεδρος της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, Κόμσικ, ο οποίος τόνισε ότι η πρόσφατη ιστορία μπορεί να διδάξει στον καθένα ότι οι συγκρούσεις στα Βαλκάνια έχουν τελειώσει και οι εκκρεμότητες πρέπει να επιλύονται με το διάλογο.

Σε ερώτηση κατά πόσο είναι δυνατές ενδεχόμενες αλλαγές στα σύνορα των Βαλκανίων, ο Βόσνιος πρόεδρος τόνισε ότι η διαδικασία χάραξης των συνόρων  στα Βαλκάνια έχει τελειώσει.

Επεσήμανε ακόμη ότι η Αλβανία θα μπορούσε να πληρώσει υψηλό τίμημα εάν κάποιο κράτος της περιοχής ζητήσει την δημιουργία νέων συνόρων.

«Ελπίζω και εύχομαι ότι χάραξη των συνόρων αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός το οποίο έχει λήξει για τα Βαλκάνια. Η προσπάθεια να αλλάξουν τα σύνορα με βάση τα εθνικό υπόβαθρο θα δημιουργήσει αναστάτωση και προβλήματα σε όλα τα κράτη. Αυτό πρέπει να το παραμερίσουμε και να κοιτάξουμε το μέλλον», δήλωσε ο Κόμσικ.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων, ωστόσο, προειδοποίησε ότι η περιοχή έχει ήδη εισέλθει σε διαδικασία εξελίξεων που στοχεύουν τη χάραξη νέων συνόρων.
--


Πηγή: inanews