Σιωπή στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο


Οκτώβριος 24, 2011.

Μια μέρα ηρεμίας ήταν η σημερινή για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο αν και υπήρξαν προσπάθειες των KFOR να άρουν τα οδοφράγματα.

Παρά το κρύο και τη βροχή, δεκάδες Σέρβοι  του Κοσσυφοπεδίου, διανυκτέρευσαν στα οδοφράγματα στις περιοχές Zupce και  Jagnenjicë. Και τα στρατεύματα των KFOR παρέμειναν κοντά στα οδοφράγματα κάτω από αυτοσχέδιες σκηνές που έφτιαξαν κοντά στα οχήματά τους.


Εν τω μεταξύ, οι Σέρβοι, σήμερα, δεν έδωσαν καμία πληροφορία από τη συνάντηση που είχαν οι δήμαρχοι του βόρειου Κοσσυφοπεδίου με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, στο Βελιγράδι.

Ο Σέρβος υπουργός για το Κοσσυφοπέδιο, της σερβικής κυβέρνησης, Γκόραν Μπoγκντάνοβις, δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και ότι ο πρόεδρος Τάντιτς  τους εγγυήθηκε ότι δεν πρόκειται το Βελιγράδι να εγκαταλείψει τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Τάντιτς εκδήλωσε, επίσης, ενδιαφέρον για την εξεύρεση ειρηνικών λύσεων για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο βορρά αλλά δεν  προέτρεψε  την άρση των οδοφραγμάτων.

Ο εκπρόσωπος  των EULEX, Kaj Berner Miler, δήλωσε στην εφημερίδα του Βελιγραδίου ‘Blic’ ότι θα πρέπει να αρθούν τα οδοφράγματα και να αφεθούν οι οδικές αρτηρίες στην ελεύθερη διακίνηση των πολιτών. Τόνισε, μάλιστα, ότι τα οδοφράγματα δεν έχουν καμία επίπτωση για την επίτευξη ορισμένων πολιτικών στόχων.

Η διοίκηση των KFOR, ωστόσο,  δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα σχέδια που προτίθεται να πραγματοποιήσει εκτός από αυτά τα οποία είχε κάνει γνωστά πριν από μερικές ημέρες για την άρση των οδοφραγμάτων.
--


Πηγή: inanews