«Η Ελλάδα θα επεκτείνει πρώτα την ΑΟΖ στα 12 μίλια και μετά θα πάει στη Χάγη με την Αλβανία»


Σεπτέμβριος 12, 2022. Ελλάδα.

Τίρανα.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, Ελλάδα και Αλβανία αποφάσισαν από κοινού να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τον καθορισμό των συνόρων της ΑΟΖ. 

Τον περασμένο Μάιο και μετά τη συνεργασία που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας , με τον Αλβανό ομόλογό του, ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί ένορκη κατάθεση στο Δικαστήριο.

Άλλη διάσταση στο συγκεκριμένο θέμα έδωσε και ο Έλληνας πρωθυπουργός στην έκθεση ΔΕΘ,  από τη Θεσσαλονίκη κατά τη συνέντευξη Τύπου.


Για πρώτη φορά δηλώθηκε δημόσια ότι η προσφυγή στη Χάγη θα γίνει αφού πρώτα η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.

«Και για τον ορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, έχουμε κατ' αρχήν συμφωνία με την Αλβανία να πάμε στη Χάγη, αλλά με δεδομένο ότι έχουμε επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια. Αυτό είναι καλό, δείχνει ότι τέτοια ζητήματα μπορούν να επιλυθούν από έναν διεθνή οργανισμό. Σημαντική εξέλιξη αν μπορούμε να την πετύχουμε», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Πρωινός Λόγος» για τις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του πρωθυπουργού δημιουργεί ξεκάθαρα νέο δεδομένο την ώρα που εξετάζονταν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την προσφυγή στη Χάγη.

Η κοινή προσφυγή στη Χάγη ήταν επιδίωξη της ελληνικής πλευράς να παρακάμψει το αντικείμενο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, το οποίο είχε ακυρώσει τη συμφωνία Αθηνών-Τιράνων του 2009.

Για να παρακαμφθεί η απόφαση του δικαστηρίου που αποτρέπει μια διακρατική συμφωνία, η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου είναι απαραίτητο δικαστικό στοιχείο.

Τα τελευταία 10 χρόνια, η Αλβανία έχει αποφύγει οποιαδήποτε συζήτηση επικαλούμενη την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη συνταγματικότητα της συμφωνίας του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες Ελλάδας και Αλβανίας.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η υποστήριξη της διαδικασίας ένταξης της Αλβανίας και το αίτημα για προστασία της ελληνικής μειονότητας, γράφει το δημοσίευμα της Gazeta Shqiptare.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr