Η Τουρκία άρχισε να καλλιεργεί τεράστιες εκτάσεις στο Σουδάν


Ιανουάριος 27, 2023. Ελλάδα.

Τουρκικές εταιρείες άρχισαν να εργάζονται  στο Σουδάν, υποστηριζόμενες από το Τμήμα Ανάπτυξης και Υποστήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για την υλοποίηση αγροτικών έργων σε διάφορους τομείς.

Τούρκοι επενδυτές ήρθαν στο Σουδάν για να παρακολουθήσουν την 40η Διεθνή Έκθεση στο Χαρτούμ και συμμετείχαν σε διαβουλεύσεις με Σουδανούς αξιωματούχους προκειμένου να επιταχυνθεί η συνεργασία και η εταιρική σχέση σε αγροτικά έργα, καθώς και να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

18 τουρκικές εταιρείες χρηματοδοτούμενες από την τουρκική κυβέρνηση ήρθαν στο Σουδάν, για να αναζητήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες και συνεργασίες στους τομείς των σπόρων, των τρακτέρ και των γεωργικών εργαλείων.

Η τουρκική αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για τις γεωργικές δραστηριότητες και τις περιοχές στις οποίες εκτελούνται γεωργικές δραστηριότητες, στο Κυβερνείο Γκεζίρα στο Σουδάν, το οποίο διαθέτει υψηλό γεωργικό δυναμικό.

Στο Σουδάν,  υπάρχουν περισσότερα από 175 εκατομμύρια καλλιεργήσιμης γης και περισσότερα από 100 εκατομμύρια κεφάλια ζώων.

Ομοίως, στο Σουδάν υπάρχουν εκτάσεις δασών και εκτάσεων κατάλληλες για βοσκή, που ανέρχονται σε 52 εκατομμύρια στρέμματα, και πάνω από 400 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα βροχοπτώσεων ετησίως.

Ο αγροτικός τομέας είναι ένα ανοιχτό πεδίο για την προσέλκυση εργατικού δυναμικού και τη μείωση του ποσοστού ανεργίας. Τα έσοδα του αγροτικού τομέα αντιπροσωπεύουν το 48% του ΑΕΠ του Σουδάν.

Σε δήλωσή του στο πρακτορείο Anadolu, ο Αλί Ερντογάν, Βοηθός Επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης και Υποστήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, είπε ότι το ίδρυμά του στοχεύει να μοιραστεί τις τουρκικές εμπειρίες με Σουδανούς καλλιεργητές.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ήρθαν στο Σουδάν στις αρχές αυτής της εβδομάδας, συνοδευόμενοι από εκπροσώπους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα και τομείς που σχετίζονται με τη γεωργία στην περιοχή της ανατολικής Θράκης, στη δυτική Τουρκία.

«Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία των δημόσιων ιδρυμάτων και ιδιωτικών εταιρειών στην Τουρκία στους Σουδανούς αδελφούς μας ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν τον αγροτικό τους τομέα».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ανάπτυξης Θράκης, Μαχμούντ Σαχέεν, δήλωσε: «Κατά την επίσκεψή μας στο Σουδάν το 2021 και το 2022, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε μια εταιρεία στην περιοχή Gezira για την παραγωγή σπόρων, τρακτέρ και εξοπλισμού γεωργικών μηχανημάτων. .. Ολοκληρώσαμε την ίδρυση αυτής της εταιρείας».

Ο Σαχέεν εξήγησε, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, ότι η υπηρεσία του έχει συνάψει συμφωνίες με τη σουδανική πλευρά σχετικά με την παραγωγή ηλιόσπορων και άλλων σπόρων στην περιοχή Gezira.

Όσον αφορά το εργοστάσιο τρακτέρ, ο Σαχέεν δήλωσε ότι ο χώρος παραχωρήθηκε με βάση τη συμφωνία που είχαν συνάψει νωρίτερα και ότι η παραγωγή σχεδιάζεται να ξεκινήσει μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αγρότες στην περιοχή Τζαζίρα για τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων και την ανάπτυξη της άρδευσης και άλλων γεωργικών θεμάτων».

Στις 20 Ιανουαρίου, η Τουρκία και το Σουδάν υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης με στόχο τη συνεργασία στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Το μνημόνιο υπεγράφη από τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάντ Οκτάι και τον υπουργό υποθέσεων του Σουδάν, Χουσεΐν Οθμάν, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Στόχος του μνημονίου είναι η συνεργασία και η επίτευξη κοινών συμφερόντων στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, των κτηνοτροφικών προϊόντων, της ανάπτυξης της μεταποιητικής βιομηχανίας και της προώθησης του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών σε υψηλότερα επίπεδα.

Η Τουρκία θα πραγματοποιήσει μια ολοκληρωμένη τεχνική έρευνα για την υποδομή άρδευσης του ποταμού Νείλου, τα υπόγεια ύδατα και τα νερά της κοιλάδας, που είναι οι τρεις πηγές άρδευσης για το έργο, σε συντονισμό μεταξύ του τουρκικού Υπουργείου Γεωργίας και Δασών και του Υπουργείου Άρδευσης και Υδάτινων Πόρων στο Σουδάν, σύμφωνα με τη συμφωνία.

Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μια πειραματική φάρμα σε συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο τη βελτίωση των σπόρων και την ανάπτυξη των φυσικών βοσκοτόπων και της ζωικής παραγωγής και θα παρασχεθεί υποστήριξη σε αγρότες και κτηνοτρόφους που συμμετέχουν στο έργο.


Turk Press

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr