Μάικ Πομπέο: Ήθελα να σπάσω την πόρτα στο παλάτι του Ερντογάν…


Ιανουάριος 26, 2023. Ελλάδα.

Ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ, προσπάθησε να σπάσει την πόρτα ενός δωματίου στο παλάτι του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία. 

Ο Πομπέο έγραψε γι 'αυτό στο πρόσφατα δημοσιευμένο βιβλίο του Never Give an Inch: Fighting for the America I Love.


Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε ότι τον Οκτώβριο του 2019 επισκέφτηκε την Άγκυρα με τον αντιπρόεδρο Μάικλ Πενς για να πείσει την Τουρκία να σταματήσει τις μάχες στη βόρεια Συρία και να αποφασίσει για κατάπαυση του πυρός.

Η σκανδαλώδης κίνηση του Πομπέο σημειώθηκε μετά από αυτή τη συνάντηση.

«Όταν πήγαμε στο παλάτι του Ερντογάν, είπε ότι ήθελε να μιλήσει μόνος του με τον αντιπρόεδρο για λίγα λεπτά. Μπήκαν στο δωμάτιο. Μισή ώρα αργότερα είπα ότι ήθελα να δω τον Αντιπρόεδρο. Αλλά δεν μου απάντησαν. Πέρασαν άλλα 20 λεπτά και πήρα την απόφασή μου.  Περπάτησα  με δική μου πρωτοβουλία κατά μήκος του διαδρόμου και προσπάθησα να ανοίξει την πόρτα του δωματίου όπου βρισκόταν ο Ερντογάν και ο αντιπρόεδρος. Η πόρτα ήταν κλειστή. Αργότερα είπα στον Τούρκο συνάδελφό μου ότι θα ήθελα να σπάσω την πόρτα», γράφει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Ο Πομπέο σημειώνει ότι φοβόταν την επιθετικότητα από τους σωματοφύλακες του Τούρκου προέδρου για την κίνησή του αυτή, αλλά κανείς δεν τον εμπόδισε.

  Τελικά, ο Πομπέο  δεν μπόρεσε να σπάσει την πόρτα, την άνοιξε η υπηρεσία ασφαλείας του Προέδρου της Τουρκίας. Ως αποτέλεσμα, ο Πομπέο μπήκε μέσα και συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ερντογάν και Πενς.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών έγραψε επίσης στα απομνημονεύματά του ότι όταν η αμερικανική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημέρωσε την τουρκική πλευρά για την πρόθεση της Ουάσιγκτον να συνεχίσει να υποστηρίζει την κουρδική οργάνωση «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», ο επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν Φιντάν και ο γραμματέας Τύπου του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν εξαγριώθηκαν και βγήκαν από το δωμάτιο. «Δεν έχω δει ποτέ θυμό να φουντώνει τόσο γρήγορα σε ένα δωμάτιο», θυμάται ο Πομπέο.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr