Τι δήλωσε ο ΥΠΕΞ Σερβίας μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο


Ιανουάριος 26, 2023. Ελλάδα.

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του υποσχέθηκε στη σημερινή συνάντηση ότι η Άγκυρα θα τονίσει στην Πρίστινα ότι είναι απαραίτητο να σεβαστεί τη συμφωνία και τις προηγούμενες συμφωνίες.

Ο Ντάτσιτς επεσήμανε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι η Τουρκία θα αλλάξει τη θέση της για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, αλλά ότι είναι σημαντικό για τη Σερβία να διατηρήσει την ειρήνη και να αποφύγει επεισόδια.

«Ο Ερντογάν, φυσικά, σε όλες τις συνομιλίες που θα έχει με την Πρίστινα, όπως όλοι οι Τούρκοι εκπρόσωποι, θα τονίσει ότι είναι απαραίτητο να τηρούνται όλες οι συμφωνίες, ότι είναι απαραίτητο να διεξάγεται διάλογος και να διατηρηθεί η ειρήνη. Για εμάς, αρκεί κάποιος να έχει τέτοιο αντίκτυπο, ώστε οι άνθρωποι στην Πρίστινα να απολαμβάνουν υποστήριξη για τη διατήρηση των ειρηνευτικών συμφωνιών και να μην  θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε ο Ντάτσιτς.

Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας τονίζει ότι όλες οι συναντήσεις που είχε σήμερα στην Άγκυρα έγιναν σε κλίμα που υποδηλώνει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε άνοδο και ότι μπορεί να βρίσκονται στο ιστορικό τους μέγιστο και αυτό αντικατοπτρίζεται και στις  δύο με τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις.

Επισημαίνει ότι χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να χαιρετήσει τον Πρόεδρο Ερντογάν εκ μέρους του Βούτσιτς και να τον προτρέψει σε μια τηλεφωνική συνομιλία μαζί του.

«Μίλησαν στο τηλέφωνο, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι ο Βούτσιτς είναι ο μεγάλος του φίλος και ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τη Σερβία τον Φεβρουάριο, αν και είναι αρκετά δύσκολο γιατί πλησιάζουν εκλογές. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς γιατί είναι κίνητρο για σταθερότητα», είπε ο Ντάτσιτς.

Makfax

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr