«Εκτός ελέγχου η κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», σερβικό δημοσίευμα


Ιανουάριος 4, 2023. Ελλάδα.

Βελιγράδι.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν ανακοίνωσε ότι εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες.

Πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οποιαδήποτε επέκταση των χωρικών υδάτων πέραν των 6 μιλίων,όχι 12 μίλια, θα αντιμετωπίσει αμέσως την ένσταση, την αντίθεση και τη σφοδρή αντίσταση της Τουρκίας.

«Θα αντισταθούμε σθεναρά, δεν θα το δεχτούμε», απάντησε ο Καλίν σε ερώτηση δημοσιογράφου του NTV ποια θα ήταν η απάντηση της Τουρκίας εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στην Κρήτη, αναφέρει ο ελληνικός Τύπος.

Ο Καλίν δήλωσε ότι σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη, τα τουρκικά πλοία «θα αναχωρήσουν από την Κωνσταντινούπολη και θα κλείσουν τις διόδους εξόδους προς τη Μεσόγειο» και τόνισε ότι η Άγκυρα δεν θα δεχτεί ένα τέτοιο βήμα της Αθήνας.

Από τότε που το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθέτησε τον Χάρτη της Θάλασσας του ΟΗΕ το 1995, η Τουρκία ανταπέδωσε εξουσιοδοτώντας την κυβέρνησή της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης, εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), κάθε ελληνικό νησί του Αιγαίου δημιουργεί τη δική του υφαλοκρηπίδα, πράγμα που σημαίνει ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα εκτείνεται στα ανατολικά ελληνικά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές. 

Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο είναι η μέση γραμμή μεταξύ των ακτών των δύο χωρών και θα πρέπει να καθοριστεί επί ίσοις όροις, γράφει η σερβική Informer.


 

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr