Ο Ερντογάν απένειμε βραβείο σε Ισραηλινό καθηγητή ιστορίας

 


Ο Ισραηλινός καθηγητής Αμνόν Κοέν λαμβάνει από τον Ερντογάν το τουρκικό βραβείο

Ιανουάριος 4, 2023. Ελλάδα.

Τελ Αβίβ.

Άλλη μια έκφραση συμφιλίωσης μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας : για πρώτη φορά στην ιστορία - η Τουρκική Ακαδημία Επιστημών απένειμε ένα διάσημο βραβείο σε Ισραηλινό ιστορικό ερευνητή, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γράφει η ισραηλινή «Yedioth Ahronot».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας απένειμε στον καθηγητή Αμνόν Κοέν του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ,  το βραβείο της Τουρκικής Ακαδημίας Επιστημών.

Σύμφωνα με την επιτροπή: «Η μακροχρόνια δουλειά του στο πεδίο διευρύνει την προοπτική των σπουδών οθωμανικής ιστορίας πέρα από την Κωνσταντινούπολη, την Αττάλεια και τα Βαλκάνια».

Η Τουρκική Ακαδημία Επιστημών απονέμει κάθε χρόνο μια σειρά από βραβεία και υποτροφίες έρευνας σε επιστήμονες από όλο τον κόσμο που έχουν διαπρέψει στην πρωτοποριακή έρευνά τους σχετικά με την Τουρκία.

Φέτος, το Βραβείο στον τομέα των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών απονεμήθηκε στον καθηγητή Αμνόν Κοέν από το Τμήμα Ισλαμικών και Μέσης Ανατολής Σπουδών του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, για την έρευνά του «Στη Γη του Ισραήλ και την Ιερουσαλήμ κατά την κλασική περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

Το χρηματικό έπαθλο αξίας 30.000 δολαρίων απονεμήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία σε Ισραηλινό ερευνητή από τον Ερντογάν σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο.


«Η εκτενής έρευνα του 86χρονου καθηγητή Κοέν επικεντρώνεται στο καθεστώς των Εβραίων του Ισραήλ κατά την Οθωμανική περίοδο και στα αρχικά πρωτόκολλα του δικαστηρίου της Σαρία στην Ιερουσαλήμ.

Ενώ βασίζεται στις αυθεντικές πηγές, δημιουργεί μια σύνδεση μεταξύ της θεώρησης της Ιερουσαλήμ για την τοπική ιστορία και κοινωνία και τη γενική προσέγγιση της οθωμανικής ιστορίας και κοινωνίας.

Από τους λόγους της επιτροπής βραβείων:

«Η έρευνα του καθηγητή Κοέν παρήγαγε μια ολοκληρωμένη σειρά βιβλίων για την κυβέρνηση στο Ισραήλ για περίπου τετρακόσια χρόνια. Ήταν ιδιαίτερα προτιμώμενος υποψήφιος λόγω της μακροχρόνιας εργασίας του στον τομέα που διευρύνει την προοπτική των Οθωμανικών σπουδών και ιστορίας πέρα από την Κωνσταντινούπολη, την Αττάλεια και τα Βαλκάνια».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr