Η έρευνα της ExxonMobil στην Ελλάδα άρχισε να εκνευρίζει την Τουρκία

 

Οι Τούρκοι λένε ότι η περιοχή νότια της Κρήτης είναι "περιοχή μας", εκεί που θα ερευνήσει η ExxonMobil...


Ιανουάριος 9, 2023. Ελλάδα.

«Μια εξέλιξη στην Ελλάδα άρχισε να προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία», γράφουν τούρκικα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην αμερικανική εταιρεία ExxonMobil.

Σύμφωνα με αυτά, η πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ExxonMobil με έδρα τις ΗΠΑ , η οποία συνεργάζεται με την Ελλάδα, έχει επιταχύνει τις γεωτρήσεις της στα ανοιχτά της Κρήτης.

Επιπλέον, εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις της Άγκυρας, η απάντησή του εξέπλησσε:  

 «Δεν ανησυχούμε για τις εντάσεις στα ενεργειακά δικαιώματα με την Τουρκία».

 

Επισπεύδει τις γεωτρήσεις

 

Η ExxonMobil συνεργάστηκε με την ελληνική εταιρεία HELLENiQ Energy για την αναζήτηση φυσικού αερίου και πετρελαίου στα δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού της Κρήτης.

Τα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρουν: «Πληροφορηθήκαμε ότι η αμερικανική εταιρεία δεν ανησυχεί για τις επιθετικές εκφράσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και θα επιταχύνει επίσης κατά ένα χρόνο τις δραστηριότητες γεώτρησης και εξερεύνησης στην περιοχή».

 

«Θα πραγματοποιούνταν το 2025-2026 αλλά…»

 

Σημειώνεται επίσης ότι η περιοχή που θα ερευνήσει η ExxonMobil διασταυρώνεται με τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το 2019.

 «Η ExxonMobil ανακοίνωσε ότι οι ερευνητικές εργασίες γεώτρησης που θα γίνουν σε έκταση ​40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 2024-2025 και όχι το 2025-2026 όπως είχε προγραμματιστεί προηγουμένως. Η εταιρεία υπέγραψε επίσης συμφωνία με την εταιρεία σεισμικής έρευνας PGS με έδρα τη Νορβηγία. 

Το πλοίο θα συλλέξει δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα ανοιχτά της Κρήτης τον Νοέμβριο και θα το ολοκληρώσει στις αρχές Φεβρουαρίου. Εάν είναι απαραίτητο, θα συλλέγονται και τρισδιάστατα δεδομένα».

Έχει επίσης προταθεί ότι οι εργασίες γεώτρησης θα ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο σύμφωνα με τα αποτελέσματα από εδώ.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr