Η Τουρκία επιβάλλει περιορισμούς στην ηγεσία της Χαμάς εντός της επικράτειάς της


Ερντογάν και Ισμαήλ Χανιγιέ (αρχείο - Reuters)

Ιανουάριος 9, 2022. Ελλάδα.

 

Δημοσίευμα ισραηλινής εφημερίδας επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία επέβαλε περιορισμούς στην ηγεσία του παλαιστινιακού κινήματος της Χαμάς εντός της επικράτειάς της και άρχισε να περιορίζει τις μετακινήσεις τους, σημειώνοντας ότι αυτό ήρθε στον απόηχο της πρόσφατης προσέγγισης με το Ισραήλ και της ανταλλαγής πρεσβευτών μεταξύ των δύο χωρών.

Το δημοσίευμα της «Haaretz», αναφέρει ότι «παρά την αποτυχία της Τουρκίας να ανταποκριθεί στο παλιό ισραηλινό αίτημα να εκδιώξει όλα τα μέλη της Χαμάς από το έδαφός της, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών έχει αρχίσει να περιορίζει τις κινήσεις των ηγετών της Χαμάς».

Προσθέτει ότι «οι τουρκικές κινήσεις επηρέασαν ιδιαίτερα τον Σαλέχ αλ-Αροούρι, αναπληρωτή επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς», τον οποίο το Ισραήλ κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από τη χρηματοδότηση ένοπλων επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη.

 «Η Τουρκία εργάζεται επί του παρόντος για να περιορίσει τις προσπάθειες των ηγετών της Χαμάς για την εδραίωση σταθερότητας στο έδαφός της», επισημαίνοντας ότι οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας εργάζονται για να μειώσουν την ελευθερία δράσης που απολαμβάνουν οι ακτιβιστές του κινήματος στο τουρκικό έδαφος.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας είπε: «Η Τουρκία έχει δείξει θετική στάση απέναντι στις ισραηλινές απαιτήσεις που σχετίζονται με την φιλοξενία της Άγκυρας αρκετών ηγετών της Χαμάς», σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth.

Η ισραηλινή εφημερίδα "The Jerusalem Post" επικαλέστηκε επίσης έναν άλλο Ισραηλινό αξιωματούχο που είπε: "Το Ισραήλ θα συνεχίσει να πιέζει την Άγκυρα να απομακρύνει τη Χαμάς, η οποία συνεχίζει να υποστηρίζει, να σχεδιάζει και να συλλέγει κεφάλαια για να πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά του Ισραήλ από το τουρκικό έδαφος".

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ βελτιώθηκαν τον περασμένο χρόνο μετά από χρόνια έντασης και ξεκίνησαν με επισκέψεις και αμοιβαίες επαφές μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων και οδήγησαν στην επιστροφή των πρεσβευτών και στην αύξηση του ρυθμού της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, καταλήγει η Arabiya.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr