Η πρώην ΥΠΕΞ Βουλγαρίας χαρακτήρισε ως «χονδροειδές λάθος» αυτό που προτείνεται για τα Σκόπια


Ιανουάριος 26, 2023. Ελλάδα.

Σόφια.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, επί διακυβέρνησης, Μπορίσοφ, προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων έπειτα από την επίθεση στον γραμματέα βουλγαρικού συλλόγου στην Αχρίδα.

«Θα είναι χονδροειδές λάθος να σταματήσουμε ξανά την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Πρέπει να επιμείνουμε στην εφαρμογή του διαπραγματευτικού πλαισίου», δήλωσε η  Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, βουλευτής του GERB και πρώην υπουργός Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την bTV.

Η πρώην υπουργός θεωρεί ότι το διαπραγματευτικό πλαίσιο  για την αποδοχή της γαλλικής πρότασης είναι σωστό.


«Κλιμακώθηκε η κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία με έναν τρόπο, που λέει για άλλη μια φορά ότι αυτή η πρόταση ήταν η σωστή απόφαση. Οι αρχές εκεί θα πρέπει να προσπαθήσουν να καταπνίξουν την ένταση, όχι να την κλιμακώσουν. Μέχρι να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να αρχίσουν να εργάζονται,  έτσι δεν θα το λύσουν», διευκρίνισε η Ζαχαρίεβα.

Σύμφωνα με αυτήν, το αίτημα του  Σλάβι Τριφόνοφ να επιστρέψει το βέτο στη Βόρεια Μακεδονία βοηθά τους εκεί ριζοσπάστες.

Ωστόσο, σε χθεσινές δηλώσεις της, η  πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ζαχαρίεβα, άσκησε δριμεία κριτική στην πρόταση του προέδρου των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι, να απαγορεύσει την είσοδο ορισμένων πολιτών της Βουλγαρίας και τον κατηγόρησε ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Σερβίας και της Ρωσίας στα Βαλκάνια.

«Ο πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι δεν προστατεύει τα συμφέροντα της πατρίδας του, αλλά υπηρετεί την πολιτική της Σερβίας και της Ρωσίας στα Βαλκάνια. Με τις δηλώσεις του εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων Σόφιας και Σκοπίων», λέει η Ζαχαρίεβα σε συνέντευξή του στο «Bgnes».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr