Δημοσίευμα Αζερμπαϊτζάν: «Ελληνική προκλητικότητα κατά της Τουρκίας: Απειλή για την Αλικαρνασσό!»


Ιανουάριος 1, 2023. Ελλάδα.

Το  αζέρικο φιλοκυβερνητικό μέσο Haqqin με έδρα το Μπακού, ακολουθώντας τις θέσεις της Τουρκίας, δημοσιεύει σήμερα – Πρωτοχρονιά- άρθρο για «ελληνική προκλητικότητα» λόγω της επίσκεψης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου!

Γράφει χαρακτηριστικά:

Η Άγκυρα χαρακτήρισε «πρόκληση κατά της Τουρκίας» την επίσκεψη του Αρχηγού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, σε αρκετά νησιά που βρίσκονται στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι ο στρατηγός Φλώρος όχι μόνο επισκέφτηκε τη φρουρά του ελληνικού στρατού στο νησί Ψέριμος, το οποίο βρίσκεται μόλις οκτώ χιλιόμετρα από τις ακτές της Τουρκίας, αλλά δημοσίευσε και μια φωτογραφία στον λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο, στην οποία φαίνεται καθαρά η ακτή της τουρκικής πόλης Αλικαρνασσού, και το σχολίασε με μια σύντομη λεζάντα: 

«Τα χέρια μας στη σκανδάλη, είμαστε έτοιμοι».

Σημειώνεται- συνεχίζει το δημοσίευμα-  ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923, Ψέριμος  βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού του 1948, έχει το καθεστώς «αποστρατιωτικοποιημένου εδάφους».


Ωστόσο, το 2004, η Ελλάδα κατέλαβε στην πραγματικότητα το νησί Ψέριμος και ανέπτυξε μια μεγάλη στρατιωτική φρουρά σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων μονάδων πυροβολικού και αντιαεροπορικών πυραύλων.

Έτσι, η επίσκεψη του στρατηγού Φλώρου και η πρόκληση του στην Τουρκία από την Ψέριμο, καθώς και η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΣ σε μία από τις στρατιωτικές μονάδες στα τουρκοελληνικά σύνορα, αύξησαν ακόμη περισσότερο την ήδη υψηλή ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Πριν από αυτό, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στις αρχές του επόμενου έτους, η Αθήνα ετοιμάζεται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από  την Κρήτη από έξι σε δώδεκα ναυτικά μίλια, στα οποία η Τουρκία κάλεσε τους γείτονές της να απόσχουν σε τέτοια προκλητικά βήματα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα ούτε κατά ένα μίλι. 

«Προειδοποιούμε ξανά την Ελλάδα», τόνισε τότε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. - Μην επιδιώκετε τον ψεύτικο ηρωισμό, μην βιάζεστε σε περιπέτειες. Το τέλος δεν θα είναι πολύ καλό», γράφει το δημοσίευμα του Αζερμπαϊτζάν.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr