Οι Βούλγαροι διεκδικούν τον Κεμάλ Ατατούρκ!


Ιανουάριος 3, 2023. Ελλάδα.

Οι Βούλγαροι υποστηρίζουν ότι ο «πατέρας της σύγχρονης Τουρκίας», Κεμάλ Ατατούρκ, είναι Βούλγαρος!

Μάλιστα, βουλγαρική εγκυκλοπαίδεια των αδελφών «Ντάντσοβι» που δημοσιεύτηκε ήδη από το 1936 γράφει ότι ο Ατατούρκ είναι βουλγαρικής καταγωγής.

Η βουλγαρική εφημερίδα «24 Ωρες» αναφέρει ότι οι γονείς του δημιουργού της τουρκικής δημοκρατίας ήταν Βούλγαροι Μωαμεθανοί από τη Θεσσαλονίκη. Εκείνη την περιοχή, λένε ότι υπήρχαν άτομα που ισχυρίζονταν ότι είχαν σχέση με τον Ατατούρκ.

«Είμαστε Βούλγαροι χωρικοί από τη Θεσσαλονίκη. Πομάκους μας λένε γιατί βοηθήσαμε τον τουρκικό στρατό την εποχή των Οθωμανών. Ο Ατατούρκ είναι από τη γενιά μας», ισχυρίστηκαν οι κάτοικοι του χωριού Αζάτλι της Αδριανούπολης, που θεωρείται το πιο πυκνοκατοικημένο βουλγαρο-μωαμεθανικό χωριό στην περιοχή της Αδριανούπολης.

Ο ερευνητής Χρίστο Κράσιν, στο βιβλίο «Υπάρχουν Τούρκοι στη Βουλγαρία;», υποστηρίζει ότι ο Μουσταφά Κεμάλ γεννήθηκε στο χωριό Σέμπιστα του Golo Brdo (μεταξύ Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας). Σε εκείνο το χωριό, λέει, μένουν μόνο μουσουλμάνοι Βούλγαροι, και τότε μόνο ο Χότζα ήξερε λίγα τουρκικά. Η εφημερίδα μάλιστα αναφέρει ότι ο Ρώσος επιστήμονας Αθανάσιος Σελίσεφ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Τούρκος σε ολόκληρη την περιοχή. 

Σύμφωνα με όσα γράφτηκαν, ο Μουσταφά είναι γιος εμπόρων της Αχρίδας και η οικογένεια μετακόμισε αργότερα από το Σέμπιστα στη Θεσσαλονίκη, ενώ σύμφωνα με ορισμένες εκδοχές, η μητέρα του ήταν μωαμεθανή Βουλγάρα.

--





The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr