Σφίγγει ο κλοιός στη Συρία: Ασκήσεις Τούρκων- Ισραηλινών και αμερικανικά πολεμικά πλοία



Οκτώβριος 8, 2011.

Οι εντάσεις κορυφώθηκαν και πάλι στα σύνορα Συρίας με το Ισραήλ,  καθώς η Τουρκία και η Ιορδανία έχουν ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας ελιγμούς και κινητοποιήσεις κοντά στα σύνορα την Τετάρτη και Πέμπτη, 5-6 Οκτωβρίου.  Οι Ιορδανικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Στρατιωτικές πηγές πληροφοριών αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία κάλεσαν τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα να προβεί σε παρόμοιους ελιγμούς ή να ενισχύσει τις μονάδες των συνόρων με την Συρία.


Όμως,  ο Μπασάρ Άσαντ αναγκάστηκε να ενισχύσει τις δυνάμεις του στα σύνορα Συρίας- Τουρκίας,  καθώς τα σύνορα με το Ισραήλ ήταν, ήδη,  ενισχυμένα και αποφάσισε ότι η ιορδανική άσκηση έπρεπε να σταματήσει.

Την Πέμπτη έστειλε τον κουνιάδο του Στρατηγό Ασέφ Σαουκάτ στο Αμάν με μια αυστηρή προειδοποίηση προ το βασιλιά: Αν το χασεμιτικό βασίλειο ευθυγραμμιστεί με την Τουρκία και το Ισραήλ να αναπτύξει στρατεύματα στα  συριακά σύνορα, τότε η Συρία θα αρχίσει βομβαρδισμούς από αέρος σε ιορδανικές πόλεις.

Και αν το Ισραήλ παρέμβει για να εμποδίσει τα συριακά βομβαρδιστικά, η Δαμασκός θα ξεκινήσει με πυραύλους επιφανείας εναντίον των ιορδανικών πόλεων.

Ήταν η δεύτερη φορά αυτήν την εβδομάδα, που ο Σύριος πρόεδρος απείλησε να τιμωρήσει έναν εχθρό του  με πυραύλους εδάφους-εδάφους.

Την Τρίτη, ο Άσαντ είχε απειλήσει να καταστρέψει το Τελ Αβίβ με πυραύλους μέσα σε έξι ώρες αν δεχόταν επίθεση η Συρία.

Ο Αμπντάλα απάντησε στον Στρατηγό Σαουκάτ ότι συμφώνησε να παραιτηθεί από την προγραμματισμένη άσκησή του, αλλά, όχι και προς την αντίθεσή του στις ενέργειες του Άσαντ.

Στην Ουάσιγκτον, στην Άγκυρα και την Ιερουσαλήμ, το μήνυμα της Συρίας προς την Ιορδανία εκλήφθηκε ως έμμεση προειδοποίηση προς την Τουρκία και το Ισραήλ, είτε ότι ο Άσαντ δεν προτίθετο να σταματήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη είτε ότι ετοιμάζονταν σε επερχόμενη στρατιωτική δράση.

 Οι τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις λαμβάνουν χώρα στην επαρχία Χατάι που συνορεύει με την βόρεια Συρία. Είναι προγραμματισμένες να διαρκέσουν εννέα ημέρες.

Το Ισραήλ τελείωσε  τους διήμερους ελιγμούς του την Πέμπτη, με την ανάπτυξη στρατευμάτων με πρόσωπο προς την νοτιοδυτική Συρία και Ιορδανία.

Οι ισραηλινές και τουρκικές στρατιωτικές κινήσεις συντονίζονται από τον Διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Τζέιμς Σταυρίδης, ο οποίος επισκέφθηκε το Τελ Αβίβ και την Άγκυρα για το σκοπό αυτόν την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λέων Πανέτα,  έδωσε την έγκριση του στις ασκήσεις αυτές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.

Την επόμενη ημέρα οι δύο στρατοί είχαν τοποθετηθεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν τις δύο κυβερνήσεις ότι τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ είχαν αναπτυχθεί στην ανατολική  Μεσόγειο για τυχόν απρόβλεπτα συμβάντα.

Οι τουρκο-ισραηλινοί δεσμοί παραμένουν παγωμένοι και οι σχέσεις τους είναι ‘ξινισμένη’.

Ωστόσο, η Άγκυρα δεν αρνήθηκε την αμερικανική διαμεσολάβηση για το συντονισμό των ασκήσεων της για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο.

Η διήμερη ισραηλινή στρατιωτική άσκηση δεν έχει ανακοινωθεί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επιστράτευση της Βόρειας και Κεντρικής Ταξιαρχίας, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση.

Οι επάνδρωση των μονάδων αυτών έγινε από τους  άνδρες και τους αξιωματικούς οι οποίοι μετακινήθηκαν από τα σπίτια τους με τα αυτοκίνητά τους με αιτιολογία ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ και έπρεπε με δικά τους μέσα να παρουσιαστούν.

Ο αρχηγός του Επιτελείου, στρατηγός Μπένυ Γκάντζ, συνόψισε ως εξής την απόφαση της επιστράτευσης:
 «Με την τρέχουσα αστάθεια που υπάρχει γύρω μας, πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι οι δυνάμεις μας βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας και πρέπει να την κρατήσουμε έτσι».



--
Πηγή: Debkafiles