Πρόεδρος Σκοπίων: Η διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή


Οκτώβριος 6, 2011.

 Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκεόργκι Ίβανοφ, δήλωσε ότι η διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την περιοχή των Βαλκανίων.

«Τα Σκόπια θεωρούν ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα πρέπει να συνεχίσουν το διάλογο παρά την τρέχουσα κατάσταση διότι όποια ενδεχόμενη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου, θα αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο Ίβανοφ σε αποκλειστική συνέντευξή του στο  σερβικό πρακτορείο «Tanjug».


Τόνισε, ακόμη, ότι τα Σκόπια είναι έτοιμα  να υπογράψουν σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις γειτονικές χώρες που επιθυμούν μια τέτοια συμφωνία.

«Τα Σκόπια παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τις σχέσεις μεταξύ της Πρίστινας και του Βελιγραδίου.  Νομίζουμε ότι είναι αναγκαία η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με προτεραιότητα στα θέματα εκείνα που θα μπορούσαν να επιτευχθεί πρόοδος», είπε ο πρόεδρος των Σκοπίων. Τάχθηκε, επίσης,  κατά μιας ενδεχόμενης συζήτησης για τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου.

«Πιστεύουμε ότι είναι ανεύθυνη κάθε σκέψη, που θα είχε ως αποτέλεσμα την  αποσταθεροποίηση της περιοχής», προειδοποίησε ο Ίβανοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια δεν χαρακτηρίζεται από εθνική ή θρησκευτική ομοιογένεια και εξ αιτίας αυτού του γεγονότος θα πρέπει όλα τα κράτη να σέβονται τις  ιδιαιτερότητές τους,  αυτό πρέπει να κάνουν  και το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία.

Ο Ίβανοφ δήλωσε ότι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου είναι ένα γεγονός αποδεκτό από τις περισσότερες χώρες της περιοχής και της Ευρώπης και κατανοώντας τις θέσεις της Σερβίας είπε ότι ‘πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους που θα επιλύσουν το πρόβλημα αυτό και όχι να το περιπλέξουμε».

--
Πηγή: INAnews