The Economist: Ο Γιώργος χωρίς φίλους…


Γιατί η Ελλάδα αγωνίζεται να τα έχει καλά με τους γείτονές της

Οκτώβριος 8, 2011.

Με μια φήμη της καταστραμμένης χώρας, μέσα στη ζώνη του ευρώ, θα μπορούσε κανείς να περιμένει από την Ελλάδα να αναζητήσει μερικούς φίλους πιο κοντά στην περιοχή της. Ωστόσο η χώρα δεν είναι περισσότερο δημοφιλής στους γείτονές της, από ό, τι είναι μεταξύ τους οι φειδωλές νοικοκυρές της Σουηβίας.

Η Fyrom

Η πιο απογοητευτική περίπτωση είναι  με τη FYROM με την οποία έχει εμπλακεί σε μια σειρά ζητημάτων για το όνομα της από το 1991.
 ( Οι Έλληνες πιστεύουν ότι υπονοεί εδαφικές διεκδικήσεις σε μια βόρεια ελληνική περιοχή με το ίδιο όνομα).


Μέσα από αυτή την λογομαχία ματαιώνοντας την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι σκοπιανοί έχουν  επιβαρυνθεί με την ανέγερση ενός υπερβολικά μεγάλων διαστάσεων άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενός ήρωα που διεκδικείται  και από τις δύο πλευρές, στο κέντρο των Σκοπίων, την πρωτεύουσά τους.
 Αυτό δεν έχει μαλακώσει την ελληνική στάση.

Η Τουρκία

Το διχοτομημένο νησί του Κύπρου είναι από καιρό μια ανοικτή πληγή για τις ελληνικές σχέσεις με την Τουρκία. Τώρα η παγωμένη σύγκρουση δείχνει ανησυχητικά σημεία απόψυξης. Η κυπριακή κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από την Ελλάδα, ζήτησε από μια αμερικανική εταιρία να αρχίσει υπεράκτιες γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στα νότια του νησιού. Αυτό εξόργισε  την Τουρκία η  οποία λέει ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να έχουν ένα μερίδιο από τα πλούτη. Η τουρκική κυβέρνηση έχει υπογράψει για δικές της έρευνες με το ελεγχόμενο από την Τουρκία κατεχόμενο μέρος του νησιού και απέστειλε ένα ερευνητικό σκάφος και πολλά πολεμικά στην περιοχή. Οι ξεχωριστές γραμμές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία πάνω από τα μικροσκοπικά νησάκια του Αιγαίου εξακολουθούν να αποτελούν αγκάθι.

Η Αλβανία

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κατά κάποιο τρόπο πιο φιλικούς δεσμούς με την αντίστοιχη της Αλβανίας. Ωστόσο, δεν τις ακολουθούν σε αυτό όλοι οι πολίτες. Οι Αλβανοί αποτελούν περισσότερο από το 60 τοις εκατό του ενός εκατομμυρίου μεταναστευτικού πληθυσμού στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι η κατάστασή τους έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια πολλοί εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις στους δρόμους και στους χώρους εργασίας.
Οι Έλληνες σηκώνουν τα φρύδια τους όταν παιδιά των Αλβανών μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη χώρα, συμμετέχουν σε εορτές της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Η Βουλγαρία

Η Ελλάδα μπορεί, τουλάχιστον τελευταία, να βρίσκεται σε σχετική αρμονία με την Βουλγαρία, στα βορειοανατολικά σύνορά της, αν και η παρουσία των σλαβόφωνων,  συγγενών των εθνικά Βουλγάρων, στην βόρειο Ελλάδα δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί.
 Η φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη, η οποία πρόσφατα έχει ταλαιπωρεί από διαδηλώσεις, δεν είναι πιθανόν ο πιο χρήσιμος από τους φίλους.
Αλλά οι Έλληνες δεν έχουν άλλες προσφορές.

--
Πηγή: Economist