Τα Σκόπια στέλνουν 172 στρατιώτες στο Αφγανιστάν


Νοέμβριος 8, 2011.

Με απόφαση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης, τα Σκόπια στέλνουν 172 μέλη του σκοπιανού στρατού σε ειρηνευτική αποστολή, στο πλαίσιο της Διεθνούς Υποστήριξης της Ασφάλειας του Αφγανιστάν (ISAF).

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Εμίλ Ντιμιτρίεφ, διευκρίνισε ότι οι 150 στρατιώτες είναι του μηχανοποιημένου τμήματος του πεζικού, 2 είναι  αστυνομικοί υπάλληλοι που εργάζονται στη διοίκηση της ISAF, 5 είναι αξιωματικοί  του επιχειρησιακού τομέα – ομάδα καθοδήγησης και ομάδα συνδέσμου), 4 αξιωματικοί προσωπικού που θα εργαστούν στο πλαίσιο της Σχολής της Στρατιωτικής Αστυνομίας και της κινητής ομάδας κατάρτισης και άλλα 5 μέλη που θα εργαστούν  στο πλαίσιο της Σχολής της Στρατιωτικής Αστυνομίας.


Το κόστος της μεταφοράς τους παρέχεται από το ΝΑΤΟ, που είναι και ο στρατηγικός εταίρος, ενώ τα άλλα έξοδα και οι αποζημιώσεις στους μισθούς, στις παροχές και στις δαπάνες καθώς και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός ανήκουν στην κυβέρνηση των Σκοπίων.
Αναφορικά με τα μέλη της ιατρικής χειρουργικής ομάδας τα οποία αριθμούνται σε 6 άτομα, εργάζονται στη νορβηγική Ομάδα Ανασυγκρότησης της Περιφέρειας,  και το κόστος της μεταφοράς, τα καταλύματα, τα τρόφιμα, τα καύσιμα και οι επείγουσες ιατρικές ανάγκες παρέχονται από το Βασίλειο της Νορβηγίας, ενώ οι λοιπές δαπάνες και οι αποζημιώσεις των μισθών και των εισφορών βαρύνουν το σκοπιανό υπουργείο Άμυνας.

Η σκοπιανή αποστολή προβλέπεται να αναχωρήσει για το Αφγανιστάν το Δεκέμβριο ή το αργότερο τον Ιανουάριο και θα παραμείνει στην ασιατική χώρα ένα εξάμηνο.

«Η συμμετοχή μας στις ειρηνευτικές  στρατιωτικές αποστολές δίνουν μεγάλη φήμη στη χώρα μας και επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή μας για πλήρη ένταξη στη Συμμαχία και στην ΕΕ», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας στην σχετική εκδήλωση στο Κρίβολακ.
--
Πηγή: Kurir Скопје