Канал 5: Η κυβέρνηση σωτηρίας της Ελλάδας αντιμέτωπη με την ετυμηγορία της Χάγης



Νοέμβριος 13, 2011.
Τα μέλη της νέας ελληνικής κυβέρνησης θα αντιμετωπίσουν την ετυμηγορία της Χάγης. Αν και το θέμα του ονόματος βρίσκεται στα ‘χαμηλά’ στην ημερήσια διάταξη της μεταβατικής κυβέρνησης, ωστόσο ο Παπαδήμος δεν είναι σε θέση να αποφύγει δυσάρεστες ερωτήσεις.
Ο αναλυτής Γεώργιος Τζογόπουλος αναφέρει για το Κανάλ 5 ότι καμία κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τις ελληνικές κόκκινες γραμμές που καθορίστηκαν όταν στην θέση του σημερινού ΥΠΕΞ, Σταύρου Δήμα, βρισκόταν η Ντόρα Μπακογιάννη.


Το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ που αποτελούν τη νέα κυβέρνηση, έχουν ένα στόχο- τη σωτηρία της Ελλάδας.
Η μεταβατική κυβέρνηση είναι με ημερομηνία λήξης και έχει συγκεκριμένο καθήκον, αλλά η κυβέρνηση αυτή πρέπει να αντιμετωπίσει και την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης.
Ο  Γεώργιος Τζογόπουλος (ο οποίος είναι αναλυτής και ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ) πιστεύει ό, τι αν όντως τις επόμενες εβδομάδες έχουμε την έκβαση της δίκης, τότε θα βρεθεί υψηλά στην ατζέντα του νέου πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.

«Νομίζω ότι υπό τον κύριο Παπαδήμο, ο οποίος έχει πολύ σημαντική διεθνή εμπειρία, το συγκεκριμένο θέμα θα βρεθεί στην ατζέντα του,  αλλά πρέπει πρώτα να περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η απόφαση για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε ποια θα είναι και η επόμενη δράση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Όμως πραγματικά πιστεύω ότι, εφ’ όσον, πράγματι, βγει η απόφαση, τις επόμενες εβδομάδες θα απασχολήσει το νέο κυβερνητικό σχήμα» , λέει ο Γ. Τζογόπουλος.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, εξάλλου, ο Αθανάσιος Πλεύρης, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα αλλάξει τη σημερινή στάση που τηρεί όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας και θα συνεχίσει να είναι  κατά της σύνθετης ονομασίας και ως εκ τούτου, δεν πρέπει  να περιμένουμε κάποια απόφαση εντός της περιόδου αυτής από το συνασπισμό της μεταβατικής κυβέρνησης, «γιατί», όπως τόνισε στην κρατική τηλεόραση, «το καθήκον της μεταβατικής κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου,  είναι η διάσωση της οικονομίας της Ελλάδας.

Ο Τζογόπουλος, από την πλευρά του ΕΛΙΑΜΕΠ, δήλωσε στο Κανάλ 5 ότι αφού δεν προσδιορίστηκε η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών, είναι άγνωστο πόσο η κυβέρνηση συνασπισμού να διαρκέσει και ίσως βρεθεί και  το ζήτημα του ονόματος στην ατζέντα της κυβέρνησης.

«Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας, μένει να δούμε στην πράξη, γιατί δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει, πόσο καιρό θα έχει αυτή η νέα ελληνική κυβέρνηση.
Αν της δοθεί περισσότερος χρόνος, θα έλεγα ότι δεν θα ασχοληθεί μόνον με το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αλλά και με άλλες πτυχές της ελληνικής πολιτικής και φυσικά με το ζήτημα της ονομασίας, χωρίς βέβαια να αποτελεί προτεραιότητα της», προσθέτει ο Τζογόπουλος.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση, λίγες ημέρες μετά το σχηματισμό της θα βρεθεί αντιμέτωπη με την πρώτη διαμαρτυρία. Ένα από τα συνδικάτα προγραμματίζει την Τρίτη τρίωρη στάση εργασίας στη δημόσια διοίκηση για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση να πάνε σε υποχρεωτική  εφεδρεία 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

--
Πηγή: Канал 5 Телевизија