«Παρακολουθούνται οι Ουαχαμπίτες στα Σκόπια»


Νοέμβριος 15, 2011.
«Οι αρχές επιβολής του νόμου στα Σκόπια, ισχυρίζονται ότι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις δραστηριότητες των εξτρεμιστικών ομάδων, όχι μόνο αυτές στη χώρα και στην περιοχή, αλλά και πέραν αυτής», γράφει σχετικό δημοσίευμα για την FYROM.


Οι άνθρωποι με αραβική ενδυμασία και την ιδιαίτερη εξωτερική εμφάνισή, που παρουσιάζονται  στην πόλη των Σκοπίων, είναι, κυρίως, αλβανικής καταγωγής  και μερικοί Ρομά. Οι υπάρχουσες μουσουλμανικές  κοινότητες πιστεύουν  ότι αυτοί ανήκουν σε ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες, αλλά όχι απαραίτητα σε εξτρεμιστικές.

Στα Σκόπια υπάρχουν ομάδες προσκείμενες στον Ουαχαμπισμό, αλλά όπως πιστεύεται δεν αποτελούν  απειλή για την σταθερότητα.

Η Ισλαμική Κοινότητα των Σκοπίων και οι κρατικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι ομάδες αυτές δεν συνιστούν κίνδυνο για την ώρα.

Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Κοινότητας Σουλεϊμάν Ρετζέπι, ο οποίος γνωρίζει για τις ομάδες των Ουαχάμπι-Σαλαφιτών, λέει ότι  δεν βρίσκουν ερείσματα στους πιστούς μουσουλμάνους των Σκοπίων. Διευκρινίζει, ακόμη, ότι  όλα τα τζαμιά στο κράτος των Σκοπίων, βρίσκονται υπό τον έλεγχο της νόμιμης Ισλαμικής Κοινότητας.

«Η διείσδυση του ουαχαμπισμού σε αυτές τις περιοχές δεν είναι ισχυρή, αλλά υπάρχει η πιθανότητα προσηλυτισμού νέων μελών από την έλλειψη του κράτους δικαίου» επισημαίνει ο Ρετζέπι.

Οι μυστικές υπηρεσίες αποκαλύπτουν ότι παρακολουθούν τις δραστηριότητες των εξτρεμιστικών ομάδων. Σύμφωνα με αυτές, στα Σκόπια υπάρχουν ομάδες που φιλοδοξούν να διδάξουν τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει πραγματική απειλή για την ασφάλεια των πολιτών της χώρας ή των διπλωματικών αντιπροσωπειών που υπάρχουν σε αυτήν.

--
Πηγή: inanews