Σκοπιανός πρώην Πρέσβης: ‘Το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα αλλά τα ισχυρά συμφέροντα πίσω από αυτήν’


Νοέμβριος 18, 2011.

‘Τα Σκόπια έχουν χάσει πάρα πολλές ευκαιρίες για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος και δεν έχουν κανένα δικαίωμα για νέα λάθη’

Σκόπια.

Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να κινδυνεύσουμε να καταστρέψουμε παλιές φιλοδοξίες και τα όνειρα των προγόνων μας, δήλωσε σήμερα ο πρώην πρέσβης Ρίστο Νίκοφσκι σε διάλεξη που οργανώθηκε από την Ένωση Ιστορικών των Σκοπίων.


Σύμφωνα με τον Νίκοφσκι δεν υπάρχουν ενδείξεις ή γεγονότα, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας,  που να τονίζουν κάποια προσπάθεια που έγινε για να κλείσει το ‘Μακεδονικό Ζήτημα’.

«Τα γεγονότα μέσα στα οποία διαβήκαμε ζαλισμένοι τα τελευταία είκοσι χρόνια επιβεβαιώνουν ότι  όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά και για τους μεγάλους διεθνείς παράγοντες, ο λαός μας, έγινε αποδεκτός  μόνο ως μέρος μιας ομοσπονδίας και όχι σαν ένα ξεχωριστό και ανεξάρτητο κράτος. Αλλιώς δεν εξηγείται» είπε Νίκοφσκι.

«Εδώ», πρόσθεσε, «εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι αντίπαλός μας είναι η Ελλάδα , η οποία, δήθεν, αρνείται την ονομασία του λαού μας, την ονομασία της γλώσσας …, για αυτό έγινε ο αποκλεισμός μας από το ΝΑΤΟ και από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, που εκβιάζει πρώτα να επιλύσουμε το όνομα και στην συνέχεια η ένταξη».

«Επίσημα, φαίνεται η Αθήνα ότι είναι  το πρόβλημα. Η ίδια το μόνο που κάνει είναι να μπλοκάρει τα σύνορα προκαλώντας τεράστια ζημιά στην οικονομία, αλλά για όλα τα άλλα παρεμβάλλονται άλλοι, πιο ισχυροί παράγοντες.

Πίσω από την Αθήνα υπάρχουν άλλα ισχυρά συμφέροντα. Ενώ τα Σκόπια είναι τόσα χρόνια  ανεξάρτητα και φαίνονται ότι υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από την ΕΕ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, εντούτοις  πίσω από τη ελληνική πολιτική  υπάρχουν άλλα ισχυρότερα συμφέροντα», είπε ο πρώην διπλωμάτης και πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο και καλά σχεδιασμένο σενάριο.

Ο πρέσβης τόνισε, ακόμη, ότι ο αγώνας για τη  λύση στο πρόβλημα των Σκοπίων, δεν πρέπει να δοθεί στην Αθήνα, αλλά στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον.

--
Πηγή: Sitel