“Τριπλή συμμαχία κατά της Τουρκίας!”


 Νοέμβριος 26, 2011.

Η ισραηλινή κυβέρνηση βρισκόμενη στα πρόθυρα της διακοπής των σχέσεων με την Τουρκία, δημιούργησε με την Ελλάδα και την Κύπρο ένα νέο άξονα στην περιοχή.

Η ελληνική εφημερίδα ‘Φιλελεύθερος’ (της Κύπρου) υποστηρίζει  ότι οι τρεις χώρες ενίσχυσαν  τη συνεργασία τους τα τελευταία χρόνια στο τομέα της ενέργειας και της θαλάσσιας έρευνας και θα υπογράψουν  ένα μνημόνιο.

Σύμφωνα με  την εφημερίδα, αυτό θα είναι ως απάντηση στα σχέδια της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο.


Οι πρόσφατες υψηλού επιπέδου αμοιβαίες επισκέψεις εμβαθύνουν τις σχέσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, δημιουργώντας ένα νέο άξονα.
Η κοινή στάση του Ισραήλ, της  Κύπρου και της  Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης  των ερευνών στον τομέα της ενέργειας,  διαφαίνεται από το « Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης» που έχουν προσυμφωνήσει.  

Η ελληνική εφημερίδα Φιλελεύθερος, η οποία αναφέρει το γεγονός,  γράφει ότι ο υφυπουργός του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν, είπε το Ισραήλ συναινεί στο θέμα αυτό, το οποίο προσυπογράφηκε κατά τη διάρκεια της  εβδομαδιαίας επίσκεψης του στην Αθήνα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το Μνημόνιο αυτό θα υπογραφεί, επίσημα, στις αρχές του 2012,  σχολίασε μάλιστα ότι «είναι μια απάντηση στα σχέδια της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο».

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά  με την κάλυψη του Ισραήλ ενεργεί κατά των Τουρκοκυπρίων, αρχίζοντας γεωτρήσεις στο νότιο μέρος του νησιού για αναζήτηση πετρελαίου,  μια διαδικασία που αν και περιορίζεται από την συνθήκη για την υφαλοκρηπίδα της περιοχής,  εντούτοις έστειλε  πλοίο σεισμικών ερευνών για την εξόρυξη πετρελαίου.

Το Ισραήλ από τη στιγμή που διέκοψε τις σχέσεις του  με την Τουρκία, προσπάθησε να αναπτύξει σχέσεις με την Ελλάδα και  την ελληνική διαχείριση για την εξεύρεση ενός σταθεροποιητικού  παράγοντα στην περιοχή.
Η οικονομική κρίση  έδωσε την ευκαιρία  και στην Ελλάδα να αναπτύξει διπλωματικές, οικονομικές και στρατιωτικές  σχέσεις με το Ισραήλ, ενισχύοντας την συνεργασία μεταξύ τους.

Η ελληνική πολεμική αεροπορία άρχισε ασκήσεις με το Ισραήλ τόσο στον εναέριο χώρο της Μεσογείου, όσο και στα ύδατα του Αιγαίου, δαπανώντας η Αθήνα,  εκατό εκατομμύρια ευρώ σε οπλικά συστήματα.

Το Ισραήλ προγραμματίζει να προωθήσει μέσω με αυτής της αμυντικής συνεργασίας του με την Ελλάδα, το αέριό του, της Ανατολικής Μεσογείου, με υποβρύχια γραμμή μέσω της Ελλάδας  προς την Ευρώπη.

Η εφημερίδα Φιλελεύθερος γράφει ότι το Ισραήλ με τη Ρωσία ετοιμάζονται να κάνουν από κοινού άσκηση στη θάλασσα νότια της Κύπρου.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι πλοία του ρωσικού στόλου θα πλεύσουν τις επόμενες ημέρες νότια του νησιού και η Ρωσία έχει ενημερώσει τις κυπριακές αρχές για το θέμα αυτό. 
Τα ρωσικά πολεμικά προκειμένου να πάρουν καταφατική απάντηση έγραψαν ότι θα ελλιμενιστούν στη Λεμεσό.
Οι Άγκυρα πιστεύει ότι οι προκλητικές αυτές ενέργειες δεν κάνουν καλό καθώς οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών έχουν εισέλθει σε κρίσιμη φάση.

--
Πηγή: habervaktim