Βουλγαρία και Τουρκία υπογράφουν συμφωνία για το φυσικό αέριο της Κασπίας


Νοέμβριος 19, 2011.

Το 2014 η σύνδεση με την Ελλάδα


Σόφια.

Η Βουλγαρία και η Τουρκία θα υπογράψουν  πολιτική συμφωνία για τη διασφάλιση της κατασκευής των αγωγών που θα συνδέσουν τα συστήματα φυσικού αερίου των δύο γειτονικών χωρών, ώστε να εξασφαλιστεί η προμήθεια φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη, όπως δήλωσε σήμερα ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας, Τράικο Τράικοφ.


Η Βουλγαρία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προμηθεύεται  φυσικό αέριο μόνο από τη ρωσική Gazprom, προσπαθεί να διαφοροποιήσει  τις προμήθειές της  με  τη δημιουργία του νέου αγωγού που θα συνδέεται με  τους Βαλκάνιους γείτονές της, Τουρκία, Ελλάδα, Ρουμανία και Σερβία.

«Η Βουλγαρία και η Τουρκία θα υπογράψουν πολιτική συμφωνία στην οποία θα καθορίζεται ότι το έργο είναι στρατηγικής σημασίας για τις δύο πλευρές», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Τράικοφ μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Τανέρ Γιλντίζ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο βουλγαρο-τουρκικός αγωγός θα προσφέρει το αέριο της Κασπίας στην περιοχή σε χαμηλότερες τιμές από την προμήθεια και τη μεταφορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η προγραμματισμένη 77 χιλιομέτρων σύνδεση θα έχει την ικανότητα μεταφοράς έως και 3 δις κυβικά μέτρα ετησίως, με δυνατότητα να διπλασιαστεί το ποσό.

Η Σόφια δήλωσε ότι προχώρησε στην κατασκευή των συνδέσεων φυσικού αερίου με τις γειτονικές χώρες, μετά την σύγκρουση για το φυσικό αέριο μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, που είχε ως αποτέλεσμα να  αφήσει τη χώρα χωρίς φυσικό αέριο περισσότερο από μία εβδομάδα το χειμώνα του 2009.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό Ενέργειας η πρώτη σύνδεση του φυσικού αερίου με την Ελλάδα θα τεθεί σε λειτουργία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν στη Βουλγαρία το 2014.

--
Πηγή: Агенция "Фокус"