Είκοσι χιλιάδες Βαλκάνιοι ζήτησαν άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες


Νοέμβριος 23, 2011.

Οι περισσότεροι  Βαλκάνιοι που αιτήθηκαν άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες, προτίμησαν τη Σουηδία.

Οι αιτούντες εκμεταλλεύτηκαν την απελευθέρωση της βίζας κατά το 2010. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πρώτο έτος της απελευθέρωσης της βίζας η Σουηδία έλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου. Κατατέθηκαν  συνολικά 7.900 αιτήσεις από πολίτες κυρίως της Σερβίας, του Κοσσυφοπεδίου και των Σκοπίων.


Στη δεύτερη θέση προτίμησης κατετάγη η Γερμανία, η οποία έχει λάβει 6.500 αιτήσεις και ακολουθεί η Γαλλία με 5.800 αιτήσεις. Σε αντίθεση με τον πρώτο χρόνο της απελευθέρωσης της βίζας, φέτος ο αριθμός των αιτήσεων είναι αρκετά μικρότερος.

Ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Thomas Hammarberg, δήλωσε ότι οι πιέσεις της Ένωσης προς τις χώρες των Βαλκανίων να σταματήσουν την είσοδο μεταναστών ήταν τελικά χωρίς απόδοση.

Τα Σκόπια έχουν αναλάβει μια σειρά μέτρων εναντίον των πολιτών που κάνουν κακή χρήση της απελευθέρωσης της βίζας. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από τις εκκλήσεις  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λειτουργία των μηχανισμών του κράτους ώστε να αποτραπεί η ροή των αιτούντων άσυλο σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.


--
Πηγή: inanews