Σερβία: Η συμφιλίωση θα έρθει με την αποκατάσταση των προσφύγων


Νοέμβριος 5, 2011.

Διοργανώνεται στο Βελιγράδι τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011, υπουργική διάσκεψη αφιερωμένη στην εύρεση λύσης του ζητήματος των προσφύγων στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, στην οποία πρόκειται να συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας, της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, της Κροατίας και του Μαυροβούνιου.


Μεταξύ των  συμμετεχόντων  θα παραβρεθούν ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για θέματα των προσφύγων, κ. Antonio Gutereš, και ο Ευρωπαίος επίτροπος υπεύθυνος για θέματα της παραπέρα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Štefan File, ο οποίος διεμήνυσε πως η λύση του προβλήματος των προσφύγων έχει καθοριστική σημασία για την επίτευξη των στόχων της συμφιλίωσης ανάμεσα στις χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.

 Στο πλαίσιο αυτής της διάσκεψης πρόκειται να υπογραφεί Κοινή Διακήρυξη των υπουργών Εξωτερικών, όμως, εκπρόσωποι παραπάνω από 100 συνδέσμων των Σέρβων προσφύγων από την Κροατία ζήτησαν, τον περασμένο μήνα Οκτώβριο, να τροποποιηθεί το κείμενο του σχεδίου  της κοινής Διακήρυξης, επειδή, όπως ισχυρίζονται, μέσα σ’ αυτό το κείμενο δεν γίνεται καθόλου λόγος για την αποκατάσταση του στεγαστικού δικαιώματος, της περιουσίας και όλων των άλλων δικαιωμάτων των Σέρβων προσφύγων που εκδιώχθησαν από την Κροατία.
--
RadioSrbija